Yağların Üretim Teknolojileri, Bozulma Şekilleri, Yapılan Kontrol, Analiz ve Numune Alma Yöntemleri

ÖNSÖZ

Ülkemizde bitkisel yağ üretim ve tüketiminde ayçiçeği , pamuk ve zeytinyağları önem taşımaktadır. Ayrıca az miktarlarda soya , kolza , mısırözü yağları yanında çok az miktarlarda da yer fıstığı, haşhaş , susam , fındık , ceviz yağlarının üretimleri yapılmaktadır. Bazı tesislerde keten, kenevir tohumlarından  beslenme dışında tüketilmek ve özellikle boya sanayinde kullanılmak üzere yağ üretilmektedir. Bugün için ülkemizde yağ üretimi ve tüketiminde yer bulunmayan aspir, pelemir,tütün, çay ve çitlembik tohumları ile üzüm ve domates çekirdeklerinden yağ elde edilmesi imkanlarının bulunduğu özellikle TÜBİTAK,Marmara Bilimsel ve Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.

Yağların insan beslenmesinde kalori kaynağı , yağda çözünen vitaminlerin taşıyıcısı, esas yağ asitlerinin sağlanması ve besinleri lezzetlerinin arttırılması bakımından önemli fonksiyonları vardır. Bu bakımdan bu proje yağların üretim teknolojileri, bozulma şekilleri, kaliteli bir ürün elde edebilmek için  yapılan kontrol , analizler  ve numune alma yöntemleri üzerimde yapılan araştırmalara yer verilmiştir.

1) GİRİŞ

Bitkisel yağ üretiminde kullanılan yağlı tohumların tümünde mevcut yağ miktarı, bunların üretiminde kullanılan gübreleme , sulama , hastalık ve zararlılarla mücadele , bakım gibi tarımsal tekniklere özellikle kullanılan tohumların sahip oldukları niteliklere ve iklim şartlarına göre değişiklikler gösterebilmektedir.

Yağlı tohumlardan bitkisel yağ üretimi sonrasında yan ürün olarak elde edilen küspe miktarı, işlenen hammaddenin sahip oldukları kalite değerleri yanında üretimde kullanılan teknolojik yöntemlerin özeliklerine de bağlı bulunmaktadır.

Yağlar üretimleri sırasında çeşitli safhalardan geçmelidir. Bunlar ;

  • Hammadde

  • Presyon veya ekstraksiyon

  • Nötralizasyon

  • Ağartma

  • Hidrojenizasyon

  • Koku giderme

  • Mamul maddeler olarak sınıflandırılmaktadır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu