Yağ Rafinasyonu ve Yağların Raf Ömrü

YAĞ RAFİNASYONU VE YAĞLARIN RAF ÖMRÜ

RAFİNASYON NEDİR VE NİÇİN YAPILIR?

Presleme ya da çözgen ekstraksiyonu ile elde edilen ham yağlar, değişik miktarlarda yağ dışı safsızlıklar içerirler. Bu maddeler; fosfolipitler, reçineler, renk maddeleri, serbest yağ asitleri, kısım gliseritler, uçucu aldehit ve ketonlar, hidrokarbonlar, tat ve koku maddeleri, steroller, tokoferollerdir.

Rafinasyon işlemi, yağ dışı safsızlıkların yağın tligliserit yapısına ve tokoferollere mümkün olduğunca en az zarar verecek şekilde yağdan uzaklaştırılarak yağa tüketilebilir özellikler kazandırmak amacı ile uygulanmaktadır. Kısaca berrak ve normal tatta yağ elde etmek için ham yağda bulunan ve istenmeyen tüm maddelerin yağdan uzaklaştırılması olarak tanımlayabiliriz.

Ham yağlar ne kadar temiz ve özenli elde edilirse edilsin mutlaka rafine edilmelidir. Çünkü tüketici açık renkli, kokusuz, serbest yağ asidi bulunmayan ve berrak yağ satın almak ister. Rafine edilmeden tüketilen tek bitkisel yağ, iyi kalite zeytinden elde edilen zeytinyağıdır. Fakat kötü vasıfta olan zeytin yağları da rafine edilir. Türkiye’nin kırsal kesimlerinde, ayçiçeği, susam, haşhaş v.b… hammaddelerden elde edilen yağlar yerel halk tarafından rafine edilmeden tüketilir.

Aşağıda rafinasyonun aşamaları ve bu aşamalarda yağdan ayrılan maddeler gösterilmiştir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu