Tahin Helvası Üretim Teknolojisi
Tahin helvası: şeker, su sitrik asit ve tartarik asit ilavesi, gerektiğinde glikoz şurubu katılmasıyla pişirilerek elde edilen şeker şurubunun ağdalaştırıldıktan sonra çöven ekstraktı ile beyazlaştırıldıktan sonra tekniğine uygun olarak tahin ile karıştırılarak yoğrulması ve gerektiğinde katkı ve çeşni maddeleri ilavesiyle elde edilen katı kıvamlı, homojen ince lifli görünümünde bir mamuldür.
Türk tatlısı Türk balı olarak bilinen tahin helvası zengin bir kalori kaynağıdır. (100 gr: 516 kalori) % 10,5 protein, % 28 yağ, % 53,5 karbonhidrat içermesi nedeniyle insan gıdası olarak son derece değerli bir ürünümüzdür. Bunların yanı sıra kalsiyum ( 100 gr’ da 91 mg), demir (100 gr’ da 9 mg), B vitamini (100 gr’ da 0,35 mg), Niasin PP vitamini (100 gr’ da 1,5 mg) içeriği bakımından oldukça zengindir.
Tahin helvası yapımı genelde el hüneri isteyen bir üründür. Zira tahin ve beyazlaştırılmış ağdanın homojen ve uygun kıvama gelinceye dek karıştırılması elle yapılır. Helva üretimin de önce tahin eldesi söz konusudur. Tahin susam bitkisinin kabukları ayrıldıktan sonra ezilmesi ile elde edilen üründür. Tahin eldesi için susam aşağıdaki işlemlerden geçer.
…