Tıbbi ve aromatik yağlar, sabit ve uçucu yağlar olarak ikiye ayrılırlar. Sabit ve uçucu yağların özelliklerini ve bu yağları kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.
Sabit Yağ Nedir?
Genellikle sıkma ya da organik çözücülerle elde edilmektedirler. Meyve veya tohumlarda sıvı ya da katı halde bulunurlar. Suda çözünmezler. Soğuk presleme ya da sıcak presleme yoluyla üretilirler. Sıcak presleme yönteminde, yağ çıkarılacak bitki parçası önce ısıl işleme tabi tutularak kavrulur, sonra preslenir. Bu yolla bitkiden daha çok yağ elde edilir. Ancak yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığa yararlı maddelerin çoğu yok olmaktadır. Soğuk presleme yöntemiyle ise daha yüksek nitelikte ve tedavide kullanılabilen etken maddeleri içeren tıbbi sabit yağ elde edilir.
Uçucu Yağ Nedir?
Genellikle sıvı halde olurlar. Kuvvetli koku ve uçucu madde içerirler. Suda çözünmezler. Su buharı distilasyonu ile elde edilirler. Çiçek, yaprak, meyve kabukları, kısmen de bitki, ağaç kabuğu ve köklerinden elde edilirler. Kozmetik, gıda, kimya ve ilaç gibi pek çok sanayi dalında kullanılırlar. Koku ve tatların kıymetli ve en vazgeçilmez hammaddeleridir. Uçucu yağlar, açıkta bırakıldığında oda sıcaklığıyla birlikte buharlaşma gösterirler. Ciltte kolayca emilim sağlayan ve sabit yağlarla birlikte belli oranlarda karıştırılarak haricen kullanılabilirler. Ağız yoluyla mutlaka doktor kontrolünde alınması gereklidir.
Sabit Ve Uçucu Yağlar Hangileridir?
Uçucu Yağlar
Adaçayı Yağı Anason Yağı Ardıç Yağı Avokado Yağı Bergamot Yağı Biberiye Yağı Çam Ağacı İğneli Yaprağı Yağı Çilek Yağı Dereotu Yağı Defne Uçucu Yağı Eğir Yağı Eugenol Yağı Fesleğen Yağı Greyfurt Yağı Gül Yağı Havuç Tohumu Yağı Ihlamur Yağı Kafur Yağı Kakule Yağı Karabiber Yağı Karanfil Yağı Kayısı Yağı Karabaş Yağı Kekik Yağı Kereviz Tohumu Yağı Kişniş Yağı Hindistancevizi Yağı Lavanta Yağı Limon Yağı Mavi Papatya Yağı Maydanoz Tohumu Yağı Melekotu Kökü Yağı Melisa Yağı Menekşe Yağı Mersin Yağı Muz Esansı Nane Yağı Nar Çekirdeği Yağı Neft Yağı Okaliptüs Çiçeği Yağı Okaliptus Yağı Portakal Ağacı Çiçeği Yağı Papatya Yağı Sandal ağacı Yağı Sardunya Yağı Sedir Yaprağı Yağı Sedir Ağacı Yağı Servi Yağı Sinameki Yağı Tarhun Yağı Tarçın Yağı Tatlı Elma Yağı Vanilya Yağı Yasemin Yağı Zambak Yağı Zencefil Yağı
Sabit Yağlar
Acıbadem Ayçiçeği Yağı Buğday Ceviz Çörek otu Fındık Gliserin Haşhaş Isırgan Jojoba Kakao Kantaron Keten Pelesenk Susam Tatlı Badem Zeytin Yağı