Reichert-Meissl Sayısı Tayini

01. Yöntemin Prensibi

02. Kullanılan Kimyasallar

03. Deneyin Yapılışı

04. Hesaplamalar

01. Yöntemin Prensibi

Bu yöntem,  tereyağına hile amaçli diger çesit yağlardan katilip katilmadiginin tespiti için kullanilir. Süt yağlari için karakteristik olan düşük molekül agirlikli yag asitlerinin miktarini açiklayan Reichert Meissl sayisi 5 g yağdaki su buharı ile uçan ve suda çözünmeyen yağ asitlerini açıklayan bir değerdir.

02. Kullanılan Kimyasallar

Iki kez damitilmis gliserin (d= 1.26 g/mL)

Agirlikça %50’lik sodyum hidroksit çözeltisi: 50 g sodyum hidroksit 50 ml saf su içerisinde çözdürülür.

Seyreltik sülfürik asit çözeltisi (25 mL/L)

%1’lik fenolftalein çözeltisi (%95’lik etanolde hazirlanmis)

0,1 N  Ayarli sodyum hidroksit çözeltisi (NaOH)

03. Deneyin Yapilisi

300 mL’lik dibi düz olan damitma balonuna suyundan ve tortusundan ayrilmis olan tereyagindan tam olarak 5 ±0.01 g tartilir. Üzerine 20 g gliserin ve 2 mL sodyum hidroksit çözeltisi eklenerek balon hafif bek alevine tutularak içindekiler çalkalanarak sabunlastirilir. Sivi tamamen berraklasip açik sari renk alinca ve köpürme bitince isitma islemine son verilir. Bu islem sirasinda köpüklerin tasmamasina ve sicakligin fazla yükselmemesine dikkat edilmelidir. (Olusan renk bulanik ise sabunlasmanin tam olmadigi, koyu renk ise sicakligin fazla oldugunu gösterir.Bu durumda deney tekrarlanmalidir.)

Balon bir asbest üzerine koyularak agzi saat cami ile örtülür ve 80° C’ye kadar sogumaya birakilir. Üzerine en az 15 dakika kaynatilmis saf sudan tam olarak 93 mL eklenerek karistirilir. Kaynamanin sakin olmasi için 0.5 g toz sünger tasi atilirak 50 mL seyreltik sülfürik asit çözeltisi eklendikten sonra balon hemen özel Reichert Meissl damitma düzenegine yerlestirilir. Sogutucu altina 100 ve 110 mL’lik hacim yerleri isaretlenmis olan bir balonjoje yerlestirilir. Damitma 19-21 dakikada bitecek sekilde sicaklik, destilantinda sicakligi 18-21° C arasinda olacak sekildede su akis hizi ayarlanmalidir. Damitma sona erince yani 110mL’lik isaretli yere yaklasilinca su ve alev kapatilmalidir. Son damlalar 110mL’lik çigiye geldi anda balon sistemden ayrilir. Balonun agzi mantar ile kapatilarak 110mL’nin isaretli oldugu yere kadar 15° C’deki suya batirilir ve burada 10 dakika tutulur. Sudan çikarilir, kurulanir seviye düsmüs ise tamamlanir. Çözelti çok çalkalanmadan bir iki kez alt üst edilir. Çözelti 100 mL’lik bir balonjojeye 9 cm çapli bir süzgeç kagidindan süzülür. Süzüntü berark olana kadar süzme islemi tekrarlanir. Sayet berrak bir süzüntü elde edilmezse kieselger ile çalkanarak süzülür. Böylece suda çözünmeyen asitler kieselger tarafindan tutulur. Berrak çözeltiden 100 mL alinarak üzerine 5 damla fenelftalein indikatörü eklenir ve açik pempe rengin 30 saniye kalici oldugu ana kadar 0.1 N NaOH çözeltisi ile titre edilerek harcanan hacim kaydedilir.Ayni deney birde yag örnegi kullanilmadan yapilir. VE yine harcana NaOH miktari kaydedilir. Eger tanik deneyde harcanan NaOH miktari 0.5 mL’yi geçerse bütün deney tekrar yapilmalidir.

04. Hesaplamalar

Baslangiçta 100 mL yerine 110 mL destilant toplandigi için harcanan sodyum hidroksit miktarina 1/10 eklenerek asagidaki formül ile hesaplanir.

Reichert-Meissl Sayısı = (V1-V2) + b

b = (V1-V2)/10

V1= Deney numunesinin oldugu titrasyonda harcanan NaOH miktari (mL)

V2= Tanik deney için harcanan NaOH miktari (mL)

NOT: Eger polenske sayisi tayini yapilacak ise destilanttan arta kalan 10 mL’lik süzüntü saklanmalidir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu