Polimeraz Zincir Reaksiyonu ( Koka ZONGO )
POLİMERAZ ZİNCİR REAKSIYONU(PZR)-POLİMERASE CHAIN REACTİON(PCR)
Koka ZONGO
I- PCR TARİHÇESİ VE TANINMI
II-DNA’NIN İÇERİĞİ VE YAPISI
III-PCR PRENSİBİ
IV-DÖNGÜNÜN AŞAMALARI
V. PCR REAKSİYON İÇİN GEREKLİ DUYAN ALETLERİ
VI.PCR ÇEŞİTLERİ
VII.PCR ANALIZI IÇIN UYGULAMA ÖRNEĞI
VII.PCR UYGULAMALARI
I- PCR TARİHÇESİ VE TANINMI
Polimeraz zincir reaksiyonu PZR İngilizce ’de Polymerase Chain Reaction yanı PCR adlı Amerika Bileşik Devletleri’nde 1984 ( 1984± 1) yılında Mullis et al. tarafından geliştirilen bir metottur.
Başlangıçta sadece DNA moleküler kopyasında bir metot olmuştur, dönem noktası hallettiren kişi Mullis Kary olmuş. Araştırmalarda büyük önem olduğu sebebiyle 1993 yılında Nobel kimya ödüllü oldu.
Hücre içerisinde küçük miktarıyla bulunan hedef DNA in vitro şekilde, bir enzim tarafından çoğaltılması bir tekniktir. Yani bu hücre’de hedeflenmış bir DNA parçası miktarı az olsa, PCR kullanılarak bu küçük DNA parçası çoğaltılabilirdir.
II-DNA İÇERİĞİ VE YAPISI
DNA genetik bilgiyi taşıdığı nükleotidlerin sekansında şifrelenmiştir. Nükleotidlerin yapısında bir baz, şeker ve fosfat bulunuyor. Bazlar ile ilgili adenin, guanin, sitozin ve timin mevcututur. Şeker ise β-D-2’-dezoksiribozdur.
Nükleotidler yan yana konarak bir zincir oluşur. Formül olarak dATP, dGTP, dCTP ve dTTP nüklotidler adı verir.
Bir DNA yapısında iki paralel zincir pürin (adenin ve guanin) baz ve pirimidin (sitozin ve timin) bazla hidrojen bağlantılardan bağlanmış ortaya çıktı.
…