Özel Gıda Ürünleri Teknolojisi ( Dr. Engin YARALI )

Bu grupta yer alan bal, pekmez, çikolata, sert ve yumuşak şekerlemeler, lokum ve tahin helvası gibi ürünler, Ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde yaygın olarak üretilmekte ve tüketilmektedir. Türkiye’de üretilen bu ürünler büyük bir çeşitlilik göstermektedir ve bu çeşitlerin bir kısmı (cezerye, helva gibi) Ülkemize ait geleneksel ürünlerdir. Üretimde bir hammadde olarak kullanılan kullanlan şeker ihtiyacı büyük ölçüde yurt içi kaynaklardan karşılanabilmektedir. Temel hammaddeler ve katkı maddeleri şeker, kakao, nişasta, glikoz, süttozu, lesitin, laktoz, jelâtin, pektin, sitrik asit, tartarik asit, susam ve vanilya gibi maddelerdir.
Sektörde yaklaşık 30 adet fabrika ve 500 civarında imalathanenin toplam kapasitesinin 160.000 ton/yıl olduğu bildirilmekte, bu kapasitenin 50.000 tonunun sergili şekerlemeye, 110.000 tonunun ise akide şekeri, peynir şekeri ve jöle gibi açık şekerlemeye ait olduğu tahmin edilmektedir. Üretimin %95 inden fazlası yut içinde tüketilmektedir. İhracat bu anlamda sınırlı olmaktadır.

ÜRETİMNDE KULLANILAN MADDELER

ŞEKER (SAKAROZ)

Türkiye de sakaroz büyük ölçüde şeker pancarından elde ediliyor ise de, şeker kamışı yetiştirilen ülkelerde bu bitkiden de yararlanılmaktadır. Şeker elde etmede kristallerin büyüklüğü önemli olup, küçük kristallerin yüzey alanları büyük olduğundan bunlara daha fazla şeker dışı maddeler yapışabilmektedir. Hızlı bir çözünme açısından orta büyüklükte kristaller en uygundur. Büyük kristaller ise güzel renkli, temiz ve saydam şekerleme üretimine olanak sağlamakta, fakat bu tip kristal şekerler daha uzun sürede ve daha zor çözündükleri için daha fazla su eklenmesi, dolayısıyla ek işlemleri gerektirmektedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu