Teknik olarak meyve, çiçekli bitkilerin çiçek kısmındaki bazı özel dokulardan gelişen ve içerisinde üreme organlarının parçalarını ve bazı durumda bazı ek dokuları içeren kısmıdır. Çiçekli bitkilerin üreme yapıları olan çekirdekler, bu meyve içerisinde korunur ve saklanır.
TDk’ya göre Meyve; Bitkilerde çiçeğin döllenmesinden sonra yumurtalığın gelişmesiyle oluşan tohumları taşıyan, genellikle yenebilen organ, yemiş
Sebze Nedir?
Bir bitkinin meyvesi haricinde yenebilen kısımlarının tamamına denir. Örneğin bazı bitkilerin gövdesi, kökleri, yaprakları yenir ve bunlar “sebze” olarak isimlendirilir.
TDK’ya göre Sebze; Genellikle pişirilerek yenen bitkiler veya bunların taneleri, göveri, göverti, sebzevat, zerzevat
Meyve ile Sebze Arasındaki Fark
Bitkinin üremesi ile ilgili kısımların kendisi veya bu kısımları barındıran etki dokular meyve iken geri kalan yenilebilen tüm kısımlar sebze olarak adlandırılır.
Toplumdaki genel kanılar üzerinden ayırıma ya da farka değinecek olursak:
Tatlı ise meyvedir, tatlı olmayanlar sebze veya pişirilerek tüketiliyorsa sebze, çiğ tüketilebiliyor ise meyve.
Peki doğru mu ?
Kısmen…
Bu kanılara göre zeytin sebze olmalıydı ama değil veya hem pişirilerek hem de çiğ tüketilebilen domatese ne demeli meyve mi ? sebze mi ?
Sebze olduğu sanılan meyvelere, meyve olduğu sanılan sebzelere, aslında meyve olan sebzelere veya aslında sebze olan meyvelere birkaç örnek verelim.