Mesir Macunu
KEBABE
İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.
HİNDİSTAN ÇİÇEĞİ
Hazım kolaylaştırıcıdır
RAZİYANE
( REZENE)
Ülkemizde Akdeniz, Ege, İç Anadolu bölgelerinde tarla ve bahçelerde yetiştirilir. Yabani olarak ise işlenmemiş arazilerde, tarla kenarı ve boş arazilerde bulunur. 1-2 m boyunda, gövdesi dallı, dalları çalı görünümünde ve yaprakları iplik şeklindedir. Maydanozgiller familyasındandır. Sarı renkte çiçek açar. Çiçekleri salkım biçimindedir.Meyvesi arpa görünümünde, arpadan daha küçük, daha sarı ve cılızdır. Anasona benzer kokusu vardır. Anasondan daha tatlıdır. Kendine has kokusu olan yıllık bitkidir.
Kullanılan kısmı : Çiçekleri, yaprakları, meyvesi.
Etkisi : Bu bitkinin hiçbir yan etkisi yoktur. Yeni doğmuş bebekten yaşlılara kadar rahatlıkla kullanılabilir. Mide ve sindirim sistemine, şişkinlik ve gazlara, dıştaki yaralara, çıban ve urlara, nefes darlığına, astıma, bronşite,balgam söktürmeye, anne sütünü çoğaltmaya, şeker hastalığına, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, sinir sistemini düzene koymaya, uykusuzluğa, kalp çarpıntısına, kandaki üreyi düşürmeye, adet zorluğuna, ciğer ve dalak tembelliğine, gözü kuvvetlendirmeye ve gözdeki iltihaplara, adet kanamalarına, iştah açmaya ve hücre yenilemeye iyi gelir.
Kullanılışı : Tohumu, dalları ve çiçeği kaynatılarak suyu içilir. Bitkinin tamamı dövülüp bala karıştırılarak yenir. Lapası şişlik, morluk ve eziklere sarılır. Özellikle yeni doğmuş çocukların gazı için kullanılır.
ZERDEÇAL
Ülkemizde yetişmez. Tropikal iklimlerde yetişir. Hindistan ve Uzakdoğu’ da yabani olarak yetiştiği gibi, kültüre edilerek de yetiştirilir. 50-100 cm. büyüklüğündedir. Geniş yaprakları vardır. Sarı renkte çiçek açar. Meyveleri kullanılır. Kökleri parmak şeklinde, 3-4 cm. büyüklükte, 1 cm. genişliğinde dışı açık sarı, iç kısmı damarlı veya turuncu renktedir. Kendisine has tadı ve kokusu bulunan çalı görünümlü, çok yıllık bitkidir.
Kullanılan Kısmı : Kökleri
Etkisi : Boya sanayiinde ve yemeklere renk ve koku vermek için kullanılır. Karaciğerin en güzel ilacıdır. Sinirleri yatıştırmaya, akciğer ve karaciğer hastalıklarına, vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasına, sindirim sistemine, mide ve on iki parmak ülserine, astım, nefes darlığı ve bronşite, göğsü yumuşatmaya, kuvvet vermeye, cinsel gücü arttırmaya, kansere,sarılığa, mide – barsak gazlarına ve içteki yaralara karşı kullanılır.
Kullanılışı : Dövülüp toz halinde yutulur. Dövülüp bala karıştırılarak yenir. Kaynatılarak köklerinin suyu içilir. Çeşni olarak yemeklerde kullanılır.
HARDAL TOHUMU
Haricen lapası, yakısı ve banyosu yapılir. Kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için kullanılır.
…