Leblebi ( Tuğba TUTKAOĞLU )
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Tuğba TUTKAOĞLU Merve GÜMÜŞ
Leblebi nedir?
Hammaddesi nohut olan leblebi, nohudun farklı sıcaklıklarda kavrulmasıyla elde edilen bir kuruyemiş çeşididir. Üretilmesinde uygulanan prosesler ve işlem süresi dikkate alındığında üretimi çok zor olan leblebi, başta protein ve karbonhidrat olmak üzere besin öğeleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
Tarihçesi :
Leblebinin tarihi yaklaşık 1000 yıl öncesine dayanmaktadır. Türkiye‟de leblebi Osmanlı İmparatorluğu zamanından bu yana tüketilmektedir. Leblebi kelimesi Farsça da kavrulmuş nohut anlamına gelen “leblebû” kelimesinden dilimize yerleşmiştir.
SEKTÖR
Ülkemizde leblebinin büyük ölçekli endüstriyel olarak üretimi yapılmamaktadır. Leblebi imalatı, bazen aylarca süren çok aşamalı işlemlerden oluştuğu için geleneksel olarak küçük ölçekli aile işletmelerince üretilmektedir. Leblebi üretiminin yoğun olduğu iller Çorum, Denizli, Erzincan ve Kütahya‟dır. Bu illerin üretim teknikleri ve kullandıkları aromalar arasında bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.
Üretilen leblebiler
-Avustralya
-Almanya
-Lübnan
-Irak
-Suriye
-Makedonya
-Arnavutluk
-Bulgaristan
-İngiltere ve
-Fransa’ya ihraç edilmektedir.
2005 yılında leblebi ihracatından 13,5 milyon dolarlık gelir elde edilmiştir. En çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında Yunanistan, İtalya ve İspanya gelmektedir. İhracatın büyük bir kısmı 1kg‟dan büyük ambalajlar halinde yapılmaktadır. Yunanistan ve Makedonya sarı leblebiyi, Ortadoğu baharatlı ve acılı leblebiyi, Avrupa ülkeleri ise aromalı ve şekerli ürünleri tercih etmektedirler.
…