İş Sağlığı ve Güvenliği El Kitabı ( İsmail AKAR )
Herhangi bir üretimin içinde yer alan örneğin makina imal eden, sağlık sektöründe görev yapan, hizmet üreten, araştırma yapan herkes yaptığı işi ile ilgili değişik riskler ile karşı karşıyadır. Biz bu risklere mesleki riskler adı veriyoruz.
Kömür madeninde çalışan bir işçi toza maruz kalmakta, kaynak ustası kaynak gazlarını solumakta ve gözleri ışınlardan etkilenmekte, uzun süre bilgisayarların karşısında çalışan bir kişinin gözleri yorulmakta, bel, sırt ve bilekleri ağrımakta, bir cerrah ameliyat ortamında uzun süre ayakta kalmaya bağlı sorunlar ile karşı karşıya bulunmakta ve hepatit-B gibi kanla bulaşan hastalıklara maruz kalmakta, bir balerin nokta duruşu nedeniyle parmak ve tırnak sorunları ile karşılaşmakta, bir ev hanımı kullandığı ev aletlerinden kaynaklanan bir çok tehlikeler ile iç içe yaşamaktadır. Bu örnekleri çoğaltmak ve tüm çalışanlara yaymak mümkündür.
İşyerinde sadece önlemlerin alınmış olması çoğu kez tehlikeyi ve iş kazalarını ortadan kaldırmamaktadır. Önlemlerle birlikte; bu önlemlere uyma, tehlikeleri bilme ve tekniğin getirdiği yenilikleri de öğrenmek zorunlu duruma gelmektedir.
İşveren çalışanının mutlaka eğitilmesini sağlamalı, onun bilgisinin yeterliliğine güvenmemelidir. ( İstatistikler gösteriyor ki iş kazalarının % 6 işbaşı yapıldığı 1. Ayın içerisinde meydana gelmektedir.)
…