Hazır Yemek Üretimi Kriterleri ( TOBB )
5- Hazır Yemek Üretimi (*)
Hazır yemek üretimi, Tablo-1’deki listede bulunan zorunlu makine ve tesisat ile yemeklerin hijyenik şartlarda, tekniğine uygun olarak, tabldot usulü hazırlanmasıdır. Bir kişilik tabldot yemeği ortalama 3 veya 4 çeşit (kap-porsiyon) yemekten oluşur.
1)Çorba /salata/yoğurt/cacık vb.
2)Ana yemekler (Et yemekleri, etli sebze ve bakliyat esaslı yemekler, balık)
3)Yardımcı yemekler (Zeytinyağlı yemekler, börek, pilav, makarna)
4)Meyve / tatlı / komposto
Makine ve Tesisat :
Hazırlama
Yıkama makinesi ve küvetleri, kesme, soyma, doğrama ve dilme makineleri, karıştırma makinesi (mikser), yoğurma makinesi vb. yazılır.
Pişirme :
Ocaklar, kuzine, fırın (normal-konveksiyonlu), ızgara, döner ocakları, fritöz, pişirme kazanları (basınçlı, buharlı), devrilebilir kazan ve tavalar vb. yazılır LPG Tankı veya doğalgaz tesisatı belirtilir.
Soğutma :
Hızlı yemek soğutma ünitesi, soğuk muhafaza (0, +4 °C) ve donmuş muhafaza (-18, – 22 °C) odalarının adedi (eni, boyu metre cinsinden veya alanı m2 cinsinden) ,
Termo kutuların adedi, sevkiyat için araçlar belirtilir.
Hazır yemek üretimi için kurulu olması gereken zorunlu makine ve tesisat tablo 1’de belirtilmiştir.
Üretim alanı (Kapalı Alan):
Üretim alanı, idari bölümler hariç olmak üzere, yemek hazırlama, pişirme, soğutma alanları, bulaşıkhane, soğuk hava depoları, donmuş muhafaza odaları, erzak depoları gibi doğrudan üretimle ilgili alanları kapsar.
Üretim alanı kapasiteyi karşılayacak büyüklükte ve işçi sayısı ile uyumlu olmalıdır. Kapasite raporu verilebilmesi için, üretim alanının minimum 100 m2 olması gerekir.
…