Gıda Zehirlenmesi ( Selin CAN )

GIDA ZEHİRLENMESİ

İçerik Planı:

Zehir Nedir?

Zehirlenme Nedir?

Besin Zehirlenmesi Nedir?

Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?

Bakteriler Gıdalara Nasıl Bulaşır?

Besin Zehirlenmesinden Şüphe Ediyorsanız Ne Yapmalısınız?

Doktora Ne Zaman Başvurulur?Tanı Nasıl Konur?

Zehirlenen Kişi Nasıl Beslenmelidir?

Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?

Hangi Besinlerde Dikkatli Olunmalıdır?

Belirli bir miktarı vücuda alındığında sağlığı bozan ya da ölüme neden olan maddelere zehir denir.

Zehirli maddelerin vücudu işlev yapamaz duruma getirmesine de zehirlenme denir.

Zehirlenmenin nedeni; ağız, burun, deri ya da enjeksiyon yoluyla katı, sıvı, gaz hâlindeki zehirli maddelerin vücuda alınmasıdır.

BESİN ZEHİRLENMESİ

Vücudu ağız yoluyla alınan; bayat, küflenmiş, kirlenmiş ve kirli sularla yıkanmış besinlerden kaynaklanan zehirlenmelere besin zehirlenmesi denir.

Besin zehirlenmesi çoğunlukla besinlere bulaşarak üremiş mikroorganizmalar ve onların salgıladıkları maddeler nedeniyle olur. Zehirlenme belirtileri, zehirli besinin yenmesinden yarım saat ya da uzun bir süre sonra ortaya çıkar.

Besin zehirlenmelerinde; Ağızda yanma ve özel bir tat hissetme, Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal, Nabızda zayıflama, hâlsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve terleme, Göz bebeklerinde büyüme ve görme bozuklukları, Bazen sinir felçleri gibi belirtiler görülür.

Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?

Gıda zehirlenmesinin oluşabilmesi için, zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın bir gıdada hastalık meydana getirebilecek miktarda bulunması gerekir. Başlangıçta gıdada az miktarda bulunan mikroorganizma belirli ortam koşullarında hızla çoğalarak hastalık oluşturabilecek seviyeye ulaşabilir.

Gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler oda sıcaklığında çoğalabilir. Gıda üreticiden tüketiciye ulaştırılırken kötü koşullarda yapılan nakil işlemleri, gıdaların iyi olmayan şartlarda pişirilmesi, paketlenmesi, Saklanması gibi durumlarda bakteri sayısı artar.

Bakteriler Gıdalara Nasıl Bulaşır?

200’den fazla hastalık insanlara gıdalar yolu ile bulaşır. Gıda hammaddesinin işletmeye girmesinden başlayarak ürün elde edilmesi aşamasına kadarki üretim zincirinde, ürüne çeşitli kaynaklardan mikroorganizma bulaşabilir. Mikroorganizma uygun ortamlarda hızla üreyerek üründe istenmeyen değişikliklere yol açabilir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu