Fırın Ürünlerinde Hemiselülaz Enziminin Kullanılması
FIRIN ÜRÜNLERİNDE HEMİSELÜLAZ
ENZİMİNİN KULLANIMI
TAHIL ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ
2011
ENZİMLER
Enzimler, canlı hücreler tarafından sentezlenen protein yapılı biyolojik katalizörlerdir. Organik ve inorganik olabilen enzimler her reaksiyon için spesifiktir, bu özelliği sayesinde sadece belli reaksiyonlara etki edebilmekte ve hızlanmasını sağlamaktadır. Enzimler, doğal olarak, mikroorganizma fermantasyonu sağlanarak ya da bitki ve hayvanların ekstrakte edilmesiyle elde edilebilmektedir. Enzimin özellikleri(pH, sıcaklık, hız) üretildiği kaynağa göre de değişmektedir.
Gıdalarda enzimler bir çok alanda kullanılmaktadır. Meyve ve sebze teknolojisinde kullanılan; pektinazlar, polifenol oksidaz, lipoksigenaz, süt teknolojisinde; rennin, pepsin proteaz, lipaz, fırıncılık ürünlerinde; amilaz, hemiselülaz, lipoksigenaz, fitaz gibi enzimler örnek verilebilir.
Fırıncılık ürünlerinde enzimlerin kullanılması, nişastadan şeker oluşturarak fermentasyona, proteini parçalayarak işlenebilirliğe, lipid peroksidasyonu sağlayarak unun renginin açılmasına katkıda bulunmaktadır.
HEMİSELÜLAZ
Unda nişasta haricinde yaklaşık %2-3 oranında polisakkarit yapıda pentozanlar bulunmaktadır. Pentozanlar suda çözünen ve çözünmeyen olmak üzere iki gruba ayrılmakta suda çözünmeyen grup hemiselüloz olarak bilinmektedir.
Hemiselülaz enzimiyle, hemiselüloz suda çözünebilen büyük molekül ağırlıklı polisakkaritlere dönüşmektedir. Bu polisakkaritler bağırsak florasını düzenleyerek zararlı bakterilerin çoğalmasını tamponlamaktadır. Böylece bu mikroorganizmaların ortama bıraktığı zararlı metabolit miktarı azaltılmakta, kalın bağırsak kanseri riski minimize edilmektedir.
Hemiselülaz enzimleri; endoksilanaz, ekzoksilanaz, sellobiyohidrolaz, arabinofuranasidaz enzimleridir. Fırın ürünlerinde kalite geliştirmek amacıyla en çok endoksilanaz enzimi kullanılmaktadır.
Hemiselülaz Eltki mekanizması
Pentazonlar hamura ilave edilen suyun yaklaşık %23 ünü bağlamaktadır. Hamura enzimin eklenmesiyle endoksilanaz hamurdaki glikozidik bağları rastgele yerlerinden kırarak polisakkaritin polimerizasyon derecesini düşürmekte böylelikle humurda tutulan su serbest kalmaktadır. Böylelikle hamur daha yumuşak bir tekstüre sahip olmaktadır
Hemiselülaz kullanımının fırın ürünleri üzerine etkisi
Bu enzimler;
· Hamur ve ekmekte suyun dağılımını düzenler bu sayede hamur daha yumuşak hale gelerek makinede işlenebilirliği kolaylaşır.
· Fermentasyon toleransını, pişme stabilitesini, fırın sıçramasını ve ekmek hacmini arttırır
· Ekmek içi rengini, gözenek yapısını, tekstürü ve stabiliteyi olumlu etkiler ( Certel ve Eren).
KAYNAKÇA
CERTEL, M., EREN, F. 2006. Fırın ürünlerinde enzim uygulamaları Türkiye 9.Gıda Kongresi Bolu
ELGÜN, A., ERTUGAY, Z., 2002. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat fakültesi Ofset tesisi. Erzurum
UYSAL, G. 2006. Ekmeklik unlarda kullanılan katkı maddelerinden hamur geliştiricilerin, enzimlerin ve un ağartıcıların incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi