Fermente Süt İçecekleri

Sütün uygun mikroorganizmalar tarafından fermantasyonu ile PH değerinin koagülasyonuna yol açacak veya açmayacak şekilde düşürülmesi sonucu oluşan ve içermesi gereken mikroorganizmaları yeterli sayıda,canlı ve aktif olarak bulunduran süt ürünlerine ‘fermente süt ürünleri ‘ denir.

Fermente süt ürünleri birçok ülkede değişik isimlerle ve değişik tür sütlerden üretilmekte ve tüketilmektedir.söz konusu ürünler,ilk olarak sütün uzun süre muhafaza edilmesi ve istenilen duyusal özellikler kazandırılması amacıyla ortaya çıkmıştır.sütün stareter kültürler tarafından fermente edilmesi ile ürünün raf ömrünü artıran laktik asit oluşmakta ve ürüne istenilen duyusal özellikler ve yapı kazandırılmaktadır.

Günümüzde Asidofiluslu süt, Ayran, Dadli(Dahi), Mahi, Irkıt, Kadam, Shubat, Koıyrtpak, Ymer, Gioddu, Hangop, Huslanka, Harma, Kefir, Kımız, Buttermilk, Sauerrahm, Omeire, Skuta, Lang Mjölk, Viili, Bifidus sütü, Yazma gibi fermente süt içecekleri, genel anlamda yöresel olarak geleneksel üretim yöntemleri ile yapılmaktadır.

Ayran

Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte Streptococcus Thermophilus ve Lactobacillus Bulgaricus’un kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünüdür.

Ayranın Bileşimi

Yağ oranı

Kuru madde

protein

Kül

Laktik asit

tuz

%1,5-3

%4-6

%1,69

%1

%0,75

%0,5-1

Yağ Oranlarına Göre Ayran Çeşitleri

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu