Çikolata Fizibilite
Çikolata sektörü; ülkemizde gün geçtikçe ilerleyen sanayilerden birisidir. .İlk olarak çikolata Osmanlı zamanında yalnızca elit kısmın,saray ve çevresindekilerin,tadabildiği tablet şeklinde yurt dışından gelen bir gıda maddesiydi. İkinci Dünya savaşı sonrasında Türkiye‘de çikolatanın gelişmesinde Atatürk ‘ün büyük etkisi olmuştur.Yurt dışarıdan gelen yabancılar,alıştıkları tatların ülkemizde de bulunmasını istemiş,bunun üzerine Atatürk, Avusturya ve İsviçre’den çikolatalar getirtmiştir.
Avrupa ‘da 1860 yılında başlayan üretim Türkiye ‘ye 100 yıl sonra gelmiş,endüstriyel çikolata üretimimize 1970 yılında başlanmıştır.1975- 1980 arasında yaşanan döviz sıkıntısı yüzünden üretim miktarı azalmış,reklam giderlerine sermaye ayrılamaması sebebiyle de durgunluk yaşanmıştır.1980 sonrasında ise gümrük giderlerinin kaldırılması ve hammadde teminini kolaylaşmasıyla,üretim artmıştır.Yapılan yatırımlar da şekerlemeden çikolata sektörüne olunca yeni fabrikalar kurulmaya başlanmış.
Gelişmiş ülkelerde ortalama yıllık çikolata 6-11 kg arasındadır.Bu miktar Türkiye’de 800 gr dır.Tüketim düzeyinin düşüklüğündeki en önemli etken gelir düzeyine göre çikolata fiyatlarının yüksek kalmasıdır.Bunun üzerindeki en önemli etkenlerden biri de çikolatanın esas hammaddesi olan kakao yağının elde edildiği kakao ağaçlarının yalnızca Ekvatoral kuşak bölgelerinde yetiştiği için ithal ettiğimiz bir ürün olmasıdır.
…