Cider ( Elma Şarabı ) Sunumu
(Elma Şarabı)
● Ülkemizde pek yaygın olmamakla birlikte Avrupa ve Amerika’ da büyük miktarlarda üretilen bir meyve şarabı türüdür.
● Evlerde de üretilebilen elma şarabının alkol oranı genel olarak %0.5-8 arasındadır.
● Elma şarabı yapımında tadın dengeli olması açısından asidi yüksek elma çeşitleri tercih edilir.
● Ülkemizde yetişen elmalarda asit miktarı genellikle düşük olduğundan bunlar, işlenirken ya ekşi elmalarla karıştırılmalı ya da asit ( malik, laktik, sitrik ) katılmalıdır.
● Alkollü elma ürünlerin üretiminde, elde edilen elma suyu, saf maya ile aşılanarak veya spontan olarak fermentasyona bırakılır.
● Şıraya fermentasyon aşamasında şeker ilave edilebilir. Katılacak şeker son üründe bulunması istenilen alkol miktarına göre ve 1.9 gram şekerin 1 gram alkol oluşturacağı dikkate alınarak hesaplanır.
Avrupa’da Elma Şarabı Üretimi
● Şaraba işlenecek elmalar birkaç gün özel kuyu ve depolarda bekletilerek aromasının gelişmesi sağlanır.
● Tarımsal ilaç ve yabancı maddelerin uzaklaştırılması amacı ile elmalar yıkanır ve seçilir.
● Seçilen elmalar parçalanır ve preslenir.
● Bazı üreticiler, parçalanmış elmaları renk ve aromanın gelişimi için 3-24 saat bekleterek daha kolay presleme sağlarlar.
● Elde edilen şıraya 50-100mg SO2 ilave edilerek 0-8˚C’ a soğutulur ve yabancı maddeler çöktürülür.
● Fermentasyondan önce, istenmeyen bakteri ve yabani mayaları uzaklaştırmak ve kısmen berraklığı sağlamak amacı ile şıranın santrifüj edilmesi yararlıdır. Bunun yanında, şıraya genellikle pektik enzimler katılır.
● Berraklaşmış şıra, 5-10˚C’ ta fermentasyona uğratılır ve fıçı veya tanklara doldurulur.
● Şarap bu tanklarda yaklaşık 5˚C’ ta birkaç ay ikinci fermentasyona uğrar. Aktarılma işleminden sonra şişelenir.
Amerika’ da Elma Şarabı Üretimi
● Proses Avrupa ile aynıdır. Elmalar yıkanır, seçilir ve preslenerek şırası elde edilir. Daha sonra fermentasyona bırakılır.
● Amerika’ da bazı elma şarabı üreticileri fermentasyon sonunda %13 alkol olacak şekilde şıraya glikoz katmaktadırlar.
● Fermentasyon istenilen düzeye gelince 10 briks derecesini verecek şekilde şeker ilave edilir.
● Elma şarabı bentonitle berraklaştırılır, filtre edilir, şişelenir ve 65˚C’ ta pastörize edilir. Pektik enzim pek kullanılmaz.
Köpüren Elma Şarabı
● Üretimde berrak şıra, pektinaz muamelesi ve iyi bir filtrasyonla sağlanır. Kuru madde şeker katılarak %16’ ya yükseltilir ve 25˚C’ ta fermentasyona uğratılır.
● Kuru madde miktarı %8.9 olduğunda ( yaklaşık dört gün ) şarap -1.7˚C’a soğutularak fermentasyon durdurulur. Bu aşamada şarabın alkol miktarı %5’ dir.
● Soğutulan şarap tekrar filtre edilir ve 2,4 atmosfer basınçta gazlanır, şişelenerek pastörize edilir.
● Yüksek alkollü elma şarabı dondurma işlemi ile de elde edilmektedir. Bu amaçla elma şarabı filtre edilir, buzlu yapı kazanana kadar dondurulur.
● Konsantre elma şarabı ile buz kristalleri birbirinden sepetli tip santrifüj ile ayrılır.
●Sonuçta elde olunan ürünün alkol miktarı hacim üzerinden yaklaşık %18-20 oranındadır.
Elma Şarabının Ortaya Çıkışı…
Almanya’ da üzüm bağlarına bir hastalık gelir ve tüm üzümler kurur. Şarap içmeyi seven Alman halkı da üzüme nazaran daha kolay yetişen elmadan şarap yaparlar. Almanya’da evde içki üretimi yasaklamasına rağmen lisanssız yapımına izin verilen tek içkidir. Bir çok kişinin kendi içkisini üretip satmaya çalışması vergi toplayamayan hükümet tarafından hoş görülmemiştir. Ayrıca Almanlar kendi kendilerine üretip satmayı bırakın bir de kazara patlayan biralar yüzünden evleri havaya uçurunca tehlikeli olmasından dolayı hepten yasaklanmıştır. Sadece elma şarabı üretmeye izin vardır. Almanya’daki bir rivayete göre 2 alman askeri esir bulundukları Fransa’dan elma şarabının tarifini vererek kurtulmuşlardır.
Tansiyona elma şarabı…
Sayısız faydası bulunan elmayı yemek yerine, şarabını içmek daha yararlı. Her gün içilen 1 bardak elma şarabı, kanserden kalp krizine, felçten tansiyona kadar birçok hastalığa yakalanma riskini %10 önlüyor. Şarap yapılırken elma dışında kullanılan diğer bileşenlerin etkisi sayesinde elmanın özellikleri değişiyor ve antioksidan bakımından zenginleşerek, birçok hastalığa deva oluyor.
Elma Şarabı Nerede İçilmez?
İngiltere’de şöyle arkadaşlarınızla mis gibi bir cider içmek istediğinizde alaya alınmanız mümkün. Çünkü bu ülkenin halkı genelde ilk içki içmeye başladıklarında cider içermiş…
…