Cam Ambalajlar
CAM AMBALAJLAR
CAMIN YAPISI
Cam;sert,ergime noktası ve kristal yapısı olmayan aşırı soğumuş bir sıvıdır. Isıtılınca akışkanlık kazanır,soğuyunca katılaşıp sertleşerek saydam ve mat bir görünüm alır.
Cam,gerçekte oksitler karışımı olan bir maden olmasına karşın,ergime noktası yerine,yumuşama noktasına sahiptir. Isıtılınca önce yumuşar ve giderek akıcılığı artarak sıvı hale geçer. Camın en önemli özelliği atomik yapısının düzensiz olmasıdır.
CAM ENDÜSTRISINDE KULLANILAN HAMMADDELER
Silis
Bor oksit
Aluminyum oksit
Sodyum oksit
Potasyum oksit
Kalsiyum oksit
Kurşun oksit
Çinko oksit
Arsenik oksit
Renkli cam yapımında ise boyar madde olarak çeşitli metal oksitlerden yararlanılır.
Gıdaların ambalajlanmasında kullanılan normal bir camın ortalama bileşimi şu şekildedir:
Silisyum dioksit (SiO2 ) : % 69-75
Kireç (CaO) : % 9-13
Soda (Na2O) : % 13-17
Aluminyum oksit(Al2O3 ) : % 0,5-2,5
CAM AMBALAJLAR
Üretimi yaklaşık 4000 yıl öncelerine uzanan camın ilk kullanımı süs eşyası olarak başlamış. Şekillendirme olanaklarının giderek artmasıyla da çeşitli ev eşyası, şişe, kavanoz, pencere camı ve gözlük camı gibi değişik alanlara yayılarak gelişimini sürdürmüştür .
Camın hammaddesi silisli kumdur. Cam silis kumunun çeşitli katkı maddeleri ile birlikte yüksek sıcaklıklarda eritilerek şekillendirilmesinden meydana gelir.
Cam ambalajlar içine konulan ürünün görülebilmesi nedeni ile tercih edilen bir ambalaj çeşididir. Cam şişe ve kavanozların önemli bir hammadde kaynağı kullanılmış cam şişe ve kavanozlardan oluşmaktadır.
Bu nedenle cam şişe ve kavanozların geri kazanımına yardımcı olmak için cadde ve sokaklardaki cam kumbaraları kullanılmalıdır.
Bu şekilde toplanan cam şişeler kırılır ve yıkama ve öğütme işlemlerinden sonra cam fırınlarına yüklenir.
Diğer taraftan çoğu kez kahverengi renkte olan depozitolu şişeler ise temizlenerek tekrar doldurulur. Camın geri dönüşümü ülkemizde çok uzun yıllardır yapılmakta olup yaklaşık her üç şişeden biri geri kazanılabilmektedir Yeni cam ambalaj üretiminde geri dönüştürülmüş cam kullanılarak büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlanabilir.
…