Ayva Suyu

AYVA SUYU

AYVA

Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiğinden vücut için birçok faydası bulunur. Pektin ve tanen gibi maddeler ihtiva eder. İçerdiği yüksek pektinden dolayı ayvadan reçel, pelte ve şekerleme yapılır. Düşük kalorili meyveler sınıfındadır (100 gramı 33 kalori).

AYVA SUYU ÜRETİMİ

Son derece aromatik bir meyve olduğundan çok iyi bir meyve suyu elde edilebilir.Bir çok meyve gibi ayva da,berrak ve bulanık meyve suyu ile nektara işlenebilmektedir.Ayvalar aynen elmalar gibi işlenirler.Nektara işlenmesi halinde mayşenin yumuşayana kadar kadar ısıtılması gerekir.Bir çok ayva çeşidi,içlerinde küf kokusu duyulur.Bu bakımdan böyle çeşitlerin meyve suyuna işlenmesi gerekir.
Ayvalarda fazla miktarda fenolik bileşikler bulunmaktadır.Bu yüzden berrak ayva suyu zamanla bulanma eğilimindedir.Bu nedenle ayva suyu daha çok karışık meyve suyu üretiminde kullanılır.
Son derece aromalı bir meyve olan ayva ,genellikle meyve suyuna işlenmez,elma veya armut suları ile karıştırılarak pazarlanır.Nitekim1-2 kısım ayva suyu 10 kısım ayva suyu ile son derce sevilen bir meyve suyu verir.Ülkemizde ayva suyu üretilmemekle birlikte genellikle asit düzeyiz çok düşük olan eme sularının ayva suları ile karıştırılması asitlik ve aroma açısından yararlı olabilir.
Olgunlaşmış ayvalar hasat edildikten sonra birkaç gün depolanarak kısmen yumuşaması sağlanmalıdır.Ayvalar genellikle içten küflenirler ve bu da elde edilecek ürünün kalitesini bozar.Böyle ayvaların işlenmemesi gerekir.
İşlenmeden önce ayvalar fırçalı yıkama makinelerinde yıkanarak fazla miktarda eteri yağ içeren tüyler uzaklaştırılır.Değirmende öğütmede çekirdeklerin bir kısmının parçalanması da ayva suyuna daha zengin bir aroma kazandırır.
Ayva suyu jelatinle durultulduktan sonra,şeker ve sitrik asit ilavesiyle ayva şurubu hazırlanabilir.Gerek ayva suyu gerek ayva şurubu,meşrubat üretiminde de ana madde olarak kullanılabilir.Diğer taraftan ayvadan,pulp ve nektar üretimi de mümkündür.
Ayvalarda meyve suyu randımanı %75-80dolaylarındadır.Suda çözünmeyen K.M %12-15,asit ise %1.0-4.0 arasında değişir.
Ayva protein, şeker, organik asit, A, B2 ve C vitamini ve demir, bakır, potasyum gibi mineraller açısından çok zengin… Tohumları ise yağ ve protein içermekte.
Dünyada ayva üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Yıllık üretim (2000 yılı) 100 bin tondur.

Ayvanın başka yararları;

-Ayva, çocuklarda sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır.

-Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalı.

-Her yaşta sinir sistemini güçlendirir

-Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyarak hazımsızlık gibi sorunları önler.

-Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştiriyor ve uykusuzluğa iyi geliyor.

-Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor.Ancak yüksek tansiyonlu olan kişilerin tüketmesi önerilmez.

Kaynaklar;
www.gidateknolojisi.org
www.dimes.com
www.yenibilgiler.com

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu