Aseptik Dolum Tekniği

Hazırlayan:Salim Can KESİM
•Aseptik Nedir?
Sağlığa zararlı mikroorganizmaların var olduğu ortamı anlatan “septik”’ sözcüğünün karşıtı “aseptik”, bu mikroorganizmalardan arındırılmış ortamı tanımlar.
•Aseptik Teknik Nedir?
Tanımı/Anlamı
Hücre, doku ve organ kültürlerinde mantar, bakteri, virüs veya diğer mikroorganizmaların girişini önlemede kullanılan işlemler, mikroorganizma enfeksiyonunun ve bulaşmanın (kontaminasyon) olmamasına denir.
•Aseptik ambalajlama neden kullanılır? ve nasıl olur?
•UHT (Ultra High Temperature – Ultra Yüksek Isı) işleminden geçirilmiş ürünle doldurulmadan, sterilize edilmiş olan aseptik ambalaj, ürünün 6 ay üstünde raf ömrü olmasını sağlar. Aseptik ambalajlama sisteminde süreç malzemelerin ve dolumun yapıldığı ortamın sterilize edilmesi ile başlar. Ürün, steril bir ortamda ambalajlama sistemine aktarılır. Sızdırmaz kaplara dolum aşaması kesintisiz, tek bir işlem halinde gerçekleştirilir. Dolum ve kapatma makinelerinin de ambalajlama öncesi ve üretim sırasında steril olması şarttır.
•Aseptik Teknoloji Nedir?
•Aseptik teknoloji, herhangi bir katkı malzemesi kullanmaya ya da buzdolabında saklamaya gerek bırakmadan, gıdaları aylarca güvenli ve taze tutar, lezzetlerini korumalarını sağlar. Bu teknoloji, gıdaların renk, doku, lezzet ve besin değeri özelliklerini korumasına yardımcı olur. Aseptik ambalajlarımız, tüketici için kolaylık sağlarken; gıda üreticilerine farklı ambalaj biçimleri, enerjiden ve ambalaj malzemelerinden tasarruf gibi avantajlar sunar.
•Aseptik süreçlerimiz, gıda ürünlerinin ambalajlanması sırasında, hem gıdaların hem de ambalaj malzemelerin zararlı bakterilerden arındırılmasını sağlar. Üretim zincirindeki her aşama, ticari kullanıma uygun bir şekilde sterilize olmalıdır. Bu zorunluluk, gıdalar, ambalaj malzemeleri, ambalajlamanın yapıldığı ortam ve kullanılan bütün makineler için geçerlidir.
•Gıda Sanayinde Aseptik Ambalajlama
•Aseptik Ambalajlama;Isıl işlem yoluyla ticari steril hale getirilmiş ve steri koşullarda soğutulmuş ürünün,yine steril koşullar altında steril ambalajlara doldurulup,ambalajın yeniden kontiminasyona yol açmayacak şekilde hermetikli olarak kapatılmasını kapsayan bir uygulamadır.O halde Aseptik ambalajlama tekniği;
•Aseptik ambalajlama tekniği;

•-Ambalaj malzemesinin sterilizasyonu
•-Steril atmosferde ambalajın oluşturulması veya daha önceden hazırlanmış steril ambalajların içine steril ürünün doldurulması,
•-Tekrar kontiminasyona olanak vermeyecek ambalajların elde edilmesi
•Olmak üzere; üç ana aşamadan oluşmaktadır.Başta süt ve çeşitli süt mamulleri olmak üzere,meyve suları ve pulpları,soslar,çorbalar,bebek mamaları,salça,puding,çay,soya ürünleri,çeşitli içecekler ve benzer ürünler bu teknikle ambalajlanıp tüketime sunulmaktadır.
•ASEPTİK AMBALAJLAMADA KULLANILAN AMBALAJ MALZEMELERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER
Mikrobiyolojik özellikler:
Aseptik ambalajlama teknolojisinin temel koşullarından ilki,ambalajın önceden sterilize edilmiş olmasıdır.Sterilizasyon,sterilize edilecek ambalaj malzemesinin mikroorganizma yüküne ve bu mikroorganizmaların türlerine bağlı olarak gerçekleştirilen bir işlemdir.Aseptik teknolojide yararlanılan çeşitli sterilizasyon yöntemleri sınırlı sterilizasyon etkinliği gösterebildikleri için,mikrobiyal bakımdan önemli ölçüde kirlenmiş malzemede kalan mikroorganizmalar,ambalajlanan sterilize edilen gıdanın bozulmasına yol açacaktır.
Aseptik ambalajlama uygulamalarında önemli olan bir diğer özellik,ambalajın ambalajlama makinesi fonksiyonları ile uyum sağlamasıdır.Örneğin;derin çekme yöntemine göre kap yapan aseptik ambalajlama makinesinde kullanılan folyonun derin çekilebilir olması seçilen folyoda istenen özelliklerdendir.Diğer yandan özellikle asitli ürünlerde aside dayanıklılık,H+ iyonları etkisi ile delamine olmama özelliği de aseptik ambalaj malzemelerinde aranan bazı özelliklerdir.
O halde;
Ambalaj malzemesinin ambalajlama makinesin fonksiyonlarına uyumu
Ambalaj malzemesinin nem,güneş ışığı,sıcaklık değişimi gibi çevre koşullarına karşı dayanıklılığı,
Ambalaj malzemesinin steril gıda maddesinin içerdiği tuz ve iyonlara karşı direnci,
Aseptik ambalajın ısıtma ve soğutma işlemlerine dayanıklılığı,üst ve alt dayanıklılık limitleri,
Işık,nem,oksijen geçirgenlik düzeyleri,
Mamul gıda maddesi ile temas eden ambalaj yüzeyinden gıdanın etkinliği sonucu çözünen kısım (migrasyon),
•ASEPTİK AMBALAJLAMA TEKNİĞİNDE KULLANILAN AMBALAJ METERYALLERİ VE AMBALAJ TİPLERİ
-Aseptik ambalajlama tekniğinde değişik nitelikte plastikler ile cam,teneke ve aluminyum gibi meteryallerden yapılmış ambalajlar kullanılabilir.Ancak aseptik ambalaj meteryali denildiğinde genellikle,doğrudan plastik malzemeler veya karton bazlı laminatlar anlaşılır.Karton bazlı laminatlarda,ambalaja diklik ve sertlik vermek üzere karton esas alınır ve bu malzeme çeşitli plastik filmlerle lamine edilir.
Aseptik dolum tekniğinde,yukarıda değinilen materyallerden çeşitli tip ve boyutlarda,aşağıda belirtilen ambalaj tipleri üretilmektedir.Bunlar;
•Karton bazlı laminant malzemeden karton kutular
•Plastik torbalar
•Cam veya plastik şişeler
•Plastik bardaklar
•Bag-in-Box kutular
•Metal kutular
•Laklı metal variller,paslanmaz çelik tanklar,içi kaplanmış normal çelik tanklar
Kuşkusuz,her tip ambalaja dolum yapan aseptik dolum sistemi de farklıdır.
Tüm yukarıda sayılan Aseptik ambalaj malzemelerinden dünyada en yaygın olarak kullanılanları “karton bazlı aseptik ambalaj materyalleri” dir.Bu nedenle şimdi bu malzemenin yapısını inceleyelim;
Bu iki çeşitten hangisi söz konusu olursa olsun,bu iki ambalaj materyalini de üretim yapısı aynıdır ve bu ambalaj genellikle 6 katlı bir yapı arz eder.Bu malzemenin yapısı;
LDPE (15-20 g/m2) / Baskı boyası / Karton (200-400 g/m2) / LDPE (15-20 g/m2) / Aluminyum folyo (7 mic) / LDPE (15 g/m2) / LLDPE (20 g/m2)

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu