Alkollü İçki Saklama Koşulları

Alkollü İçki Saklama Koşulları
KONYAK(KANYAK)
Yeni meşe(limousin) fıçılarda en az 2.5 yıl dinlendirilir bu sayede renk ve aroma kazanır.Dinlendirme serin ve karanlık mahzenlerde gerçekleştirilir.Eskitme sıcaklığı kesin belirlenmemekle birlikte bazı araştırmacılar 13-18° sıcaklığı önermektedir.Daha sonra içki şişelenmekte şişelendikten sonra herhangi bir değişime uğramamaktadır.
BRANDY(BRENDİ)
İçi yakılmamış beyaz meşe fıçılarda dinlendirilir.3-6 ay gibi kısa bir süre dinlendirilmesi kafi olup 4-5 yıldan sonra kendine özgü karakterini kaybeder.
WHİSKY(VİSKİ)
1. İskoç viskisi meşe fıçılarda en az 3 yıl dinlendirilirdikten sonra kanunen viskidir.
2. Bourbon viskisi kanunen en az 2 yıl meşe fıçılarda dinlendirilmelidir ama kaliteli bir bourbon 4 yıldan az dinlendirilmez.
3. Kanada viskisinin en az 3 yıl meşe fıçılarda dinlendirilmesi zorunluyken 6 yıl standart bir süre olarak kullanılmaktadır.
ROM
Beyaz romlar hiç fıçıya girmez, sarı/altın romlar meşe fıçılarda yıllandırılır. Bu fıçılar genelde Amerikan meşesinden yapılmış bourbon fıçılarıdır.
Light romlar birkaç ay olgunlaşmayla şişelenebilirken, dark romlar uzun süre bekletilir.
TEQUILA(TEKİLA)
En az 3 yıl ahşap fıçılarda bekletilerek şişelenir. Rengini bu fıçılardan veya içerdiği karamel ve ahşap esansından alır.
RAKI
Rakı şişelenmeden önce en az 1 ay renk vermeyen meşe fıçılarda dinlendirilmelidir.
VODKA
Saf alkol değişik bitkisel droglarla karıştırılıp dinlendirilir böylece tat ve koku kazanır. Aktif kömürden geçirilerek süzülür ve şişelenir.
GİN(CİN)
Damıtma işleminin ardından renk vermeyecek kaplarda en az 5 ay dinlendirilir. Filtre edilip şişelenir.
Türk cini renk vermeyen emaye ve aliminyum kaplarda en az 4 ay dinlendirilir.
SAKE
Sake yıllandırılmaz satın alındıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir. Aromasını, çok iyi koşullarda muhafaza edilirse 6 aydan 1 yıla dek koruyabilir.
LİKÖRLER
Likörlerde eskitme fıçılarda 3-6 ay bırakılarak yapılır.Süzülür fıçı veya şişeye doldurulur.Saklama ısı farkının fazla olmadığı, 15-30° arası sıcaklıkta yapılmalıdır.Ayrıca güneş ışığı almayan daha büyük kaplarda saklanmaları faydalıdır.
BİRA
Koyu renk şişelerde güneş görmeyecek şekilde saklanmalıdır. Dondurulacak şekilde soğutulmamalıdır. (-2° de donar). Şişede 4° -6° de, fıçıda 13° -16° da muhafaza edilmelidir.
ŞARAP
Daima yatık olarak , direk ışık görmeyen bir yerde, nemli ortamda, hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Sabit sıcaklıkta saklanmalıdır. 17° -18° eskitilmeye bırakılmış beyaz ve kırmızı şarap için uygundur.
Viski, votka, cin ve tekila gibi alkol oranı %30’un üstünde olan içkiler bozulmaz yani gıda zehirlenmesine sebebiyet vermez.
Likörleri bozulmaktan koruyan alkol oranıyla beraber yüksek şeker miktarıdır.
Yüksek alkollü içkiler ve likörler bozulmazken, şarap ve sütlü içkilerin ömrü kısadır dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu