Site icon Foodelphi.com

Trans Yağlar

www.foodelpi.com

www.foodelpi.com

Trans yağ nedir ?

Trans Yağ bir yağ asidi türüdür. Birçok gıda maddesinde doğal olarak trans yağ bulunur.bulunur. Trans yağ asitleri, trans konfigürasyonunda en az bir çift bağ bulunduran doymamış yağ asitleridir

TRANS YAĞ ASİTLERİ NASIL OLUŞUR

Trans yağ asitleri, çok eski çağlardan beri insan beslenmesinde yer almaktadır. Çünkü inek ve koyun gibi geviş getiren hayvanların sütlerinde ve yağlarında az miktarda bulunurlar. Trans yağ asitlerinin bir başka kaynağı bitkisel yağların kısmi hidrojenasyonudur. Kısmi hidrojenasyon, yağın yapısındaki bir kısım doymamış bağların hidrojen basıncı altında ve yüksek sıcaklıkta doyurulması işlemidir. Kısmi hidrojenasyon işlemi, sıvı yağlardaki doymamış yağ asitlerini daha doymuş hale getirirerek sertleşmesine sebep olurlar. Bu sırada bazı çift bağlar, cis formundan trans formuna dönerler.

Trans yağların kimyasal oluşumu ISI CİS doymamış TRANS doymamış yağ asidi zinciri yağ asidi zinciri

Oleik asit (C18:1 ω9) ve oleik asidin trans yağ asidi, elaidik asit (C18:1 ω9)

ISIL İŞLEM

Trans Yağ Asidi Kaynakları Doğal Yollarla Kısmi Hidrojenasyon (Oto‐hidrojenasyon) ve/veya Hidrojenasyon sonucu Süt, yoğurt, peynir, Bazı margarinler ve tereyağ gibi süt ürünleri proffesyonel kkullllanım amaçlı yağlar  Sığır ve koyun eti gibi hayvansal ürünler

Trans yağ asidi problemi y Dünyada 1995 yılında yaşanan bir gelişme, margarin sanayiinde ciddi bir değişikliğe yol açmıştır. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda, margarin üretiminde hidrojenasyon neticesinde transyağ asitlerinin teşekkül ettiği, transyağ asitlerinin de belli bir miktardan fazla alındığı takdirde kalbe zararlı olabileceği ortaya konuldu. Son yıllarda zaman zaman gündeme taşınan tartışmalar da temelde buna dayanmaktadır. Margarinlerin, doymuş yağ asitleri bakımından son derece düşük olmasına rağmen, üretimde ortaya çıkan trans yağ asitleri nedeniyle kalp sağlığı bakımından ‘Tereyağı’ndan daha zararlı olduğu iddiası dile getiriliyor. Bu iddiaları kimi zaman bilim adamlarının da seslendirmesi kafaları karıştırmaktadır.

Trans Yağ Asitlerinin Sağlık Üzerine Etkileri Kardiyovasküler fonksiyon (LDL‐kolesterolü arttırır, HDL‐ kolesterolünü azaltır, plate yapışkanlığını arttırır ve kalp krizi riskini ikiye katlar)), İmmün sistem, İnsulin yanıtı ve fonksiyonu (diabet açısından zararlıdır), Karaciğer fonksiyonu (d(detokksifikifikasyonu iinhibhibe edder)), Üreme sistemi, Gebelik, Gebelik, Düşük doğum ağırlığı, Anne sütü kalitesi,  Hücre membranı,

TARNS YAĞLAR HAKKINDA GÖRÜŞLER

Zaman Kolestrol üzerine etkisi Endüstrinin reaksiyonu yy 19901990 öncesi:öncesi: TransTrans yağlar teklitekli doymamış Kısmi hidrojene yayağğlarlarıınn yağlara benzerdir. kullanımı; yüksek trans içeriği y 1990 ortaları: Trans yağlar doymuş yağlara Avrupa Birliği trans eşdeğerdir içermeyen ürün politikasını 1995’te yürürlüğe soktu. y Günümüzde: Trans yağlar doymuş yağlardan Avrupa’da görüş birliği, daha zararlıdır. A.B.D de süren tartışma

. Trans Yağ Asidi Düzeyi Düşürüldü 1995 yılından bu yana çok ciddi gelişmeler oldu ve doymuş yağ asidi düzeyinde bir artış olmadan trans yağ asidi düzeyi “00” noktasına çekildi. ABD de bu gelişmeler Avrupaya göre daha yavaşş. Ancak ABD’de 2006 Ocak ayıından bu yana trans yağ asitleri etiketlerde yer aldı.

TRANS YAĞLAR ve TÜRKİYE

AB politikalarına paralel olarak 1995 yılından itibaren TRANS FREE Margarin Üretim çalışmaları başlamıştır. Önce KASE Margarinler; ardından da Kağıt Ambalajl ı Paket Margarinler TRANS FREE hale dönüştürülmüştür.

2000 yılından beri ; BESLER / ÜLKER GIDASA/SABANCIGIDASA/SABANCI KÜÇÜKBAY UNILEVER Şirketlerinin margarin ürünleri ”TRANS FREE” kapsamındadır.

Dernek üyesi şirketler, ürünlerinin üzerine “Trans Yağ İçermez” ibaresinin yazılmasına izin verilmesi için Tarım ve Köy işleri Bakanlığına müracaat etmemişlerdir. Müracaatta tüm margarin ürünlerinin Üniversite laboratuarlarında yapılmış analizleri eklenmiştir.

Kaynak: http://gida.mersin.edu.tr/gm324/Trans%20yaglar.pdf

Exit mobile version