Site icon Foodelphi.com

Soğutma İlkeleri Ders Notları

www.foodelphi.com

www.foodelphi.com

BÖLÜM-1 SOĞUTMAYA GİRİŞ

1.1  SOĞUTMANIN TARİHÇESİ

İlk olarak Çinliler kışın donmuş göllerin buzlarını ve karları derin geniş kuyularda sıkıştırarak muhafaza edip yaz süresince bunların soğukluğundan yararlanmışlardır. Yunanlılar ve Romalılar ise toprağa gömülü büyük küpleri geceleri su ile doldururlar, gece soğuyan suları gündüz içerlerdi.

1755 yılında Glasgow Üniversitesi’nden Dr.William CULLEN, eline eter sürmüş ve meydana gelen buharlaşma sonucunda, elinin soğuduğunu görerek çalışmalara başlamıştır.

1755 yılında yine Dr.William CULLEN “vakum” prensibine dayanan buz yapma makinasını imal etmiş, fakat bu makine laboratuvar aleti olarak kalmış, geliştirilememiştir.

1834’ de Jacop PERKİNS Amerika’ da ilk soğutma makinasının patentini aldı.  Bu makina buz üretimi yapan kapalı kompresyonlu bir makine olup ticari alanda başarılı olmamıştır.

1858’de Fransız Ferdinand CARRE absorbsiyon sistemini bulmuştur.

1886’da  mühendis  Windhausen  karbondioksit  gazı  ile  çalışan  tesisat  yaparak

-800C sıcaklık elde etmiştir.

1910’ da Amerika’ da J.M. Larsen şirketi ilk küçük buzdolabını imal etmiştir.  Bu makine otomatik olmadığından pek tutulmamıştır.

1918’ de Amerika’ da kelvinatör şirketi ilk otomatik buzdolabını yaparak piyasaya sürmüştür.

1930’ da R-12 gazı bulunarak CFC soğutucuların temeli atılmıştır.

1935’de R-22 soğutucu akışkanı bulunarak HCFC kökenli akışkanlar geliştirildi.

1989 yılında R-134a ve R-123 soğutucu akışkanları bulunarak ozon tabakasına zarar vermeyen HFC kökenli alternatif akışkanlar geliştirilmiştir.

1990’lı yılların başında R-22 ve R-502 yerine kullanılmak üzere ikili ve üçlü alternatif soğutucu akışkan karışımları geliştirildi.

BÖLÜM-2  TEMEL MEKANİK SOĞUTMA

2.1  TERİMLER VE TANIMLAR

BÖLÜM-3  SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI

3.1  ALÇAK TARAFTAN ŞAMANDIRALI SİSTEMLER

Alçak taraftan şamandıralı soğutucu akışkan kontrol sistemleri eski soğutma tesislerinde oldukça yaygındı. Bu sistemlere “Sıvı Taşmalı Sistemler”de denmektedir.

Şekil-3.1’de bu sistemin şematik diyagramı verilmiştir.  Sıvı soğutucu akışkan sıvı deposu içerisinden sıvı hattına akar, alçak basınç tarafına şamandıra iğnesini iterek geçer. Sistemde evaporatör, kanatlı bir tanktan oluşur.  Bu tankın, düşük basınç altında akışkanın seviyesine sürekli kontrol eden bir şamandıra iğnesi vardır.

BÖLÜM-4  SOĞUTMA SİSTEM AKSESUARLARI

4.1  TERİMLER ve TANIMLAR

BÖLÜM-5  SOĞUTUCU AKIŞKANLAR

1 SOĞUTUCU AKIŞKANLARIN İSTENİLEN ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM-6  VAKUMLAMA (TAHLİYE)

6.1    VAKUMLAMA

Soğutma ve iklimlendirme sistemlerinde soğutucu akışkan şarjından önce sistemdeki hava ve nemi uzaklaştırmak için derin vakum, şarja hazırlamak için üçlü vakum işlemleri yapılır.

BÖLÜM-7  BASINÇLANDIRMA

1 BASINÇLANDIRMA

Basınçlı silindire yağ ile pompalanan azot, soğutma elemanlarını basınçlandırmak ve lehim yaparken sistemi temizlemek için kullanılır. Kuru azot özel amaçlar içindir çünkü azot gazının bir kısmı su ile pompalanır ve kullanılırsa sistemi kirletir. Azot gazı tüplerde çok yüksek basınçlarda depolandığından sisteme basınç düşürücü regülatörle bağlanır.

BÖLÜM-8

ŞARJ İŞLEMLERİ

8.1    SOĞUTUCU AKIŞKANLAR İLE ÇALIŞIRKEN UYULACAK GÜVENLİK KURALARI


Exit mobile version