Elmanın dış, parlak kabuğu elmanın suyunu koruyucu bir tabaka olarak görev yaptığından kabuğun darbe ve hasar görmemesi bilhassa soğuk depo muhafazası için aranacak ön şarttır. Bu nedenle, soğuk hava deposunda muhafazası düşünülen elmalar kaliteli ve hasar görmemiş olanlardan seçilmelidir. Soğukta muhafazaya uygunluğu ve tüketim miktarının fazla olması sebebiyle golden tipi elma seçilmiştir. Soğuk depoya konulacak elma için en uygun ambalaj şekli 20 kg’lık kasalardır. Muhafaza sıcaklığı olarak da -l ile +4 °C aralığı tercih edilmiştir.
500 ton elmayı soğukta muhafaza yöntemiyle 3 ay depolamak amacıyla tasarlanan sistemde, ilk olarak depo hacmi belirlenmiştir. Buradan yola çıkılarak ısıl iletkenliği ve maliyeti düşük olan sandviç paneller kullanılarak depo tasarımı yapılmıştır.
Depodaki ısıl dengenin bozulmaması amacıyla günlük 25 ton elma girişi yapılarak 20 günde deponun doldurulması hedeflenmiştir. Bu süreye ve yalıtıma bağlı olarak deponun soğutma yükü hesaplanmıştır. Bu sonuca ve depolanacak hammaddenin özelliklerine dayanarak refrijerant R-12 olarak seçilmiştir. Aynı zamanda yine soğutma yükü miktarından yararlanarak (depo hacmi de göz önünde bulundurulmuştur) mekaniki soğutma sistemi belirlenmiştir.
Bu sonuçlara dayanarak maliyet analizi yapılıp kg başına düşen maliyet tespit edilmiştir.
…