Yiyeceklerin kap içinde pişirilmesi M.Ö. 6000 yılında başlamıştır. Pişirme yöntemlerinin zamanla çeşitlenmesiyle birlikte yemeklerde lezzet vericilerin kullanılması yaygınlaşmıştır. Pişirme işlemleri toplumların gelenek, görenek ve çevre etmenlerinin etkileri altında şekillenmiştir. Ülkelere özgü besin hazırlama biçimleri böylelikle meydana gelmiştir.
Pişirme ;
Yiyecek malzemesine belirli bir süre ısı uygulayarak tatlarını, kıvamlarını, renklerini, şekillerini, yapılarını değiştirmek yoluyla onların arzu edilebilir ve yenilebilir duruma getirilmesi olarak tanımlanabilir.
Pişirmenin önemli nedenleri şu şekilde ifade edilebilir;
Yiyeceklerin tat ve lezzetini değiştirerek kalitesini arttırır.
İştahı açar ve mide öz suyunu harekete geçirir.
Sindirimi kolaylaştırır.
Birçok zararlı mikroorganizmaları yok eder.
Yiyeceğin yapısal ve kimyasal değişikliğine (doğal renkleri, şekil ve yapıları, vitamin ve mineralleri vb.) katkıda bulunur.
Yemek;
Besinlerin tüketilebilir ve vücutta kullanılabilir duruma getirilmesi için yapılan hazırlama ve pişirme işlemlerinin sonucuna denir.
Besinleri yemek durumuna getirmek için yapılan bazı hazırlama ve pişirme işlemleri besinlerin yararlı niteliklerinin azalmasına, sağlığa zararlı duruma gelmesine neden olabilir. Yine yapılan hatalı
uygulamalar besin değerlerinde kayıplara yol açabildiği gibi ekonomik kayıplara da neden olur.
…