Site icon Foodelphi.com

Kırklareli Hardaliyesi

Foodelphi.com soru question 2019

Foodelphi.com soru question 2019

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Üzüm suyuna hardal ilave edilerek hazırlanan alkolsüz bir içecektir. Kırklareli’nde eski dönemlerde üzümlerin iyice olgunlaştığı bağbozumu zamanında (Eylül, Ekim, Kasım aylarında) geleneksel yöntemler kullanılarak üzüm şırasını koruyabilme amacıyla üretilen bir içecektir.

Kırklareli Hardaliyesi’ni özel kılan Kırklareli’nde üretilen özellikle tatlı ve kokulu Cabarnet, Merlot, Şiraz, Öküzgözü, Pamit, Papazkarası, Cardinal ve Alphonse çeşidi üzümlerin çekirdekleri ve kabukları ile birlikte ezilerek, hardal tohumu ve vişne yaprağının fermentasyonu ile elde edilen her yaş grubu bireyin tüketebildiği alkolsüz bir içecek oluşudur.

Üretim Metodu:

Üretimde kırmızı-siyah renkli kokulu üzümler tercih edilir. En yaygın olanları; Cabarnet, Merlot, Şiraz, Öküzgözü, Pamit, Papazkarası, Cardinal ve Alphonse cinsi üzümlerdirdir. Olgunlaşan üzümler toplanıp parçalayıcıdan geçirildikten sonra cibreli üzüm suyu paslanmaz çelik kazanlara veya meşe fıçılara doldurulur. Kazanda cibrenin alınması için genişçe bir kapak ve hardaliyenin alınması için musluk bulunur. Dolum işlemi bir kat 5-10 cm kalınlıkta üzüm cibresi üstüne vişne yaprağı ve ezilmiş hardal ile Sorbik asit-Sorbatlar, Sorbik asit- Sorbatlar + Benzoik asit- Benzoatlar, Benzoik asit- Benzoatlar karışımı serpilir. Tekrar üzüm cibresi ve diğer maddeler konularak kazanın üstü 20-30 cm boş kalacak şekilde doldurulur. Cibrenin üste çıkmaması için paslanmaz çelikten yapılan delikli baskı aparatı konulur ve kazanın kapağı kapatılır. Bu şekilde fermentasyona bırakılan karışımın ilk 1-2 hafta her gün alt musluktan sıvı alınıp üstten dökülerek homojenlik kazandırılır. 20-22 C° de 4-5 hafta fermente olan karışım sıvısı alınır, cibresi preslenip cibre suyu ile hardaliye sıvısı karıştırılarak dinlenme kazanına alınır. Bu kazanın altı konik olup taban noktasından 20-30 cm yukarıda musluk olmalıdır. Dinlenme kazanında tercihen 15 C° altında 2-3 hafta dinlendirilen sıvı bulanıklık maddeleri dibe çöker. Musluktan berrak olarak alınan sıvıya hardaliye denir. Şişelenip mümkün olduğunca soğuk ortamda (5-10 C°) depolanır veya tüketime sunulur. Bu şekilde üretilen hardaliye, hafif yakıcı tadı ve hoş kokusu olan, içimi rahat alkolsüz bir üzüm ürünü olmuştur. Hardaliyenin 4 5 C° muhafaza koşullarında; raf ömrü en fazla 1 yıldır.

Kaynak: https://www.ci.gov.tr/Files/GeographicalSigns/278.pdf

 

Exit mobile version