Site icon Foodelphi.com

Helal Belgesi Nedir ve Kullanım Alanları

www.foodelphi.com

www.foodelphi.com

HELAL BELGESİ NEDİR ve KULLANIM ALANLARI

Yurt içinde ve yurt dışında gıda alıp satmak gerçekten çok zor koşullarda
sağlanmaktadır. Gerek tedarikçiler gerekse son Müslüman müşteri, tükettiği gıdanın Helal olup olmadığını merak etmekte ve satın alırken helal sertifikası olan ürünleri tercih etmektedir. Yurt dışına gıda ürünleri satan üreticilerin artık karşısına Helal Belgesi olması şartı getirilmeye başlanmıştır. Bu belge artık güvenilir Helal Gıda olmanın yanında üreticinin pazarlama metodu olarak ta kullanılmaktadır. Yurt dışından ve yurt içinden gıda alan firmalarda artık üreticinin Helal Belgesi olmasını zorunlu koşmaya başlamışlardır.

Helal Belgesi için aranan asgari şartlar

– Ürünün ham maddeden başlayarak mamül madde aşamasına kadar bütün
proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması,
– Ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygun olması, – İyi üretim uygulamaları(GMP), iyi hijyen uygulamaları(GHP) ve HACCP şartlarını sağlamalıdır.
– Gerek ürünün üretim aşamalarında, gerek ürün bileşiminde yer alan bütün
unsurlarda, gerekse ürün bileşimindeki her bir unsurun üründe bir araya gelmesiyle oluşabilecek etkilerinde İslami kriterlere, insani gereklere, sağlık ve temizlik şartlarına, beslenme bakımından gerekliliğe uygun vasıfları taşıması Helal belgesinin tüm dünyada geçerli olması çok önemlidir. Malezya Jakim tarafından akredite olan belgelendirme kuruluşlarından alınan helal belgeleri tüm dünyada geçerlidir. KAS Sertifikasyon, Malezya Helal Belgelendirme Kuruluşu “Jakim” tarafından akredite edilmiş ve belgelendirme yapmaktadır. Bu belgeler Jakim tarafından da onaylı ve tüm dünyada geçerli olan Helal Belgesi’dir.

Helal Belgesi’nin yararları nelerdir?

– Helal Sertifikalama, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar,
– HACCP, ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından denetimi gerçekleştirir,
– Ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar,
– Çeşitli ülkelerde açılan fuarlarda katılımına destek verir. KAS Sertifikasyon Helal Belgesi, Malezya akrediteli, tüm İslam alemi tarafından itibar edilen, dünyanın her yerinde geçerli olan bir belgedir.

Helal Belgesi nedir?

İslami kurallara uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır. HALAL Arapça bir kelime olup, İslam dinince uygun görülen yiyecek ve içeceklere verilen İslami izin demektir. Yani İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası belgeye verilen addır. Helal belgelendirme, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir.
Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca helal belgelendirme ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusunda destek hizmeti de sağlar.


Kaynak: https://www.ankaratb.org.tr/lib_upload/126_HELAL%20BELGES%c4%b0%20NED%c4%b0R%20ve%20KULLANIM%20ALANLARI_11_06_2012.pdf

Exit mobile version