AMAÇ:Bu talimatın amacı gıda alergenleri hakkında misafirlerimizi bilgilendirmek ve gıda alerjisi olan misafirlerimizde olası alerjik resksiyonların meydana gelmesini engellenmektir.
KAPSAM: Bu talimat ….. departmanını kapsar.
TANIMLAR:
Gıda Alerjisi: Gıda alerjisi, vücutta bağışıklık sisteminde bazı reaksiyonlara neden olan ve çeşitli testlerle gözlemlenen ve teşhis edilen bir reaksiyondur.
Gıda intoleransı: bir gıda yada gıda bileşeni tarafından tetiklenen vücudun gösterdiği ters tepkidir. Örneğin, laktoz intoleransına sahip kişilerin sütteki laktoz şekerini sindirecek laktaz enzimleri bulunmamaktadır. Laktoz intoleransı dünyadaki yetişkin insanların %50’sinde görülen ve en bilinen gıda intoleransıdır.
Anafilaksi: ciddi bir alerjik reaksiyondur. Allerjene maruz kalmanın ilk dakikaları içerisinde vücudun bütünü etkilenir. Gıdalar, böcek ısırmaları ve ilaçlar başlıca nedenleridir.
Glüten: özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Buğday; başta çavdar, arpa, yulaf olmak üzere diğer hububat tahılları ile de yakından alakalıdır ve bu nedenle bu tahıllar da glüten içerirler.
Sülfit:Gıdaların içine konan sülfit, tartrazin gibi katkı maddeleri ve lezzet vericilerin (glutamat, soya fasülyesi)hazır çorba ve mantarların yenmesiyle ilgili alerji türüdür. Çoklukla Çin lokantasına gidenlerde görülüyor.
TALİMAT AKIŞI: Avrupa Birliği yönetmeliğine göre (2003/89/EC) gıda üreticileri ürettikleri gıdalarda içerik olarak yönetmelikte belirtilen 12 grup potansiyel allerjik maddeden herhangi birini kullanacaklarsa miktarı ne olursa olsun, alkol dahil tüm gıdalarda, bunu belirtmek zorundadırlar. İnsanlarda en çok alerjiye neden olan gıda maddeleri şunlardır.
Gluten içeren tahıllar
Balık
Kabuklu hayvanlar
Yumurtalar
Yerfıstıkları
Soya
Laktoz içeren süt ve süt ürünleri
Fındık
Kereviz
Hardal
Susam tohumu
Sülfitler
İşletmemizde sunulan ürünlerimizde kullanılan alerjen hammaddeler tabloda belirtilmiştir. Misafirlerimiz bu tablo ile bilgilendirilmektedir.