Site icon Foodelphi.com

Etçi Beyaz Hindi Yetiştiriciliği ( Ankara GTHM )

Foodelphi.com hindi kanatlı

Foodelphi.com hindi kanatlı

ETÇİ BEYAZ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

BEYAZ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Hindiler eti için üretilen, koyun , keçi, sığırlar gibi sürü halinde beslenebilen kümes hayvanlarıdır. Ot yiten hayvanların değerlendiremediği cılız otları, anız alanlarındaki hububat tanelerini, böcek, çekirge, solucan gibi canlıları yiyerek ucuz ve kaliteli ete çevirirler.

HİNDİ ETİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ

Hindi eti beyaz etin sağlığını, kırmızı etin lezzetini bir arada bulundurmaktadır. Kırmızı ete oranla daha ucuzdur. Kolestrol oranı kırmızı etten 5 kat daha az olması nedeniyle kalp ve tansiyon hastalarıyla yaşlılar tarafından rahatlıkla tüketilelebilir

Hindi etinin sindirimi kolay protein oranı yüksektir (%’20) Yağ miktarı düşük (%5) ve çok az kolesterol içerir. Bu nedenle kilo sorunu olanlar ile hastalar rahatlıkla tüketebilir.Hindi eti fosfor ve bazı vitaminlerce ( B1,B2 Pantothenic asit, Nikotinamid )zengindir.

Hindi eti but, bonfile, biftek, fileto, ciğer, taşlık gibi olarak şarküteri ürünü olarak; şnitzel, Kroket, burger gibi pişirilmiş ürünler olarakta satılmaktadır.

HİNDİLERİN BAKIM VE BESLENMESİ

Kümeslerin Hazırlanması :

Kümesler önceden kullanılmış ise palazlar alınmadan iki hafta önceden temizlenir ve yıkanır. Kümes kuruduktan sonra büyütme yeri hazırlanır, yemlik, suluk ve diğer ekipmanlar dezenfekte edilir. 5-10cm. kalınlığında altlık serilir. Bu işler yapıldıktan sonra kümes mikroplara karşı ilaçlanır(dezenfekte edilir) ve 24 saat kapalı tutulur.,sonra havalandırılır. Palazlar gelmeden 1 gün önce tüm hazırlıklar tamanlanır.

Altlıklar: Altlıklar yeterince nem çekmeli , yumuşak olmalı ve soğuğu kesmelidir. Bu amaçla sap, saman ve planya talaşı kullanılabilir. Altlıklar 10-12cm.,yazın 5 6cm. kalınlığında serilmelidir. Altlıklar; kuru, temiz ve kaba olmalıdır. Aksi taktirde ayak hastalıkları, solunum ve sindirim sistemi hastalıkları görülür.

Sıcaklık: Kümes sıcaklığı 21-25 derece arasında olmalıdır.

Işık: 6 haftalık dönemden kesim dönemine kadar 14 saat
aydınlık, 10 saat karanlık uygulanır. Bu dönemde 20 m2 alana 40 watlık aydınlatma yeterli olmaktadır.

Havalandırma: Kümeslerde oluşan ahır gazları ve pis kokular, hava cereyanına neden olmayacak şekilde havalandırılmaktadır.

Yoğunluk: 1m2 alana 6-8. haftalarda 10, 8-12. haftalarda 5, 12. haftadan sonra 3-4 adet hindi konulmalıdır. Yoğunluğun artması durumunda yetersiz beslenme, yemden yararlanamama , sıkışmalara bağlı yaralanmalar ve ölümler, kanibalizm denilen tüy yolma ve gagalama görülür.

Yemlik: Yemlikler palazların sırt seviyesinde olmalıdır. Alçak yemliklerde yem kayıpları çok olmaktadır. Palaz başına yemlik uzunlukları 6. haftadan sonra 12cm. olmalıdır.

Kaynak: https://ankara.tarimorman.gov.tr/Belgeler/liftet/Et%C3%A7i%20Beyaz%20Hindi%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf

Exit mobile version