İÇİNDEKİLER
1. Giriş
2. Ürün Çeşitleri
3. Dünyada Dondurulmuş Gıda Tarihçesi
4. Dünya Küresel Yiyecek ve İçecek Pazarı
5. Dünya Yiyecek ve İçecek İthalat ve İhracat Payı
6. Türkiye’de Yiyecek ve İçecek Sektörü
7. Gıda İçecek Sektörünün Temel Büyüklükleri
8. Türkiye’de Dondurulmuş Gıda Pazarı
9. Dondurulmuş Gıda Sektöründe Soğuk Zincirin Önemi
10. Dondurulmuş Gıdada Yeni Rota, Türkiye
11. Samsun’da Dondurulmuş Gıda Üretim Nedenleri
12. Samsun İli Su Ürünleri Üretimi
13. Samsun İli Sebze Ekiliş ve Üretimi
14. Samsun İli Önemli Meyveler Üretim Miktarı
15. Kadınların İşgücüne Katılımı ve Yalnız Yaşayanların Oranı
16. Türkiye’de Dondurulmuş Meyve ve Sebze Üretimi
17. Türkiye’nin Dondurulmuş Meyve Sebze İhracatı Yapılan Ürünler
18. İthalat
19. Dünya Ticareti
20. Uluslararası Standartlar
21. Dondurulmuş Gıda Tüketiminde Merak Edilen Sorular
22. Sektörün Sorunları
23. Sonuç
Kaynaklar
Dondurulmuş Gıda Sektör Potansiyeli
1. Giriş
Gıda sektörünün ana görevi tarımsal ham maddeyi işleyerek yüksek kalitede, sağlıklı gıda ve içecek ürünleri haline getirmektir. Bu süreçte, en önemli adım üretimdir. Üretimden başlayarak tüketicide sona eren süreçte ise sağlıklı hammadde temininden enerji kullanımına, kaynak kullanımından atık idaresine, ambalajlamadan dağıtım kanallarına kadar birçok unsur yer almaktadır. Gıda zincirini, ‘tarladan sofraya’ ilkesinden hareketle; çiftçiler, sanayiciler, tedarikçiler, nakliyeciler, perakendeciler ve tüketicileri de içine alan farklı gruplar oluşturmaktadır.
Sektörün alt başlıkları; Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Su Ürünleri, Un ve Unlu Ürünler, Meyve ve Sebze Ürünleri, Katı ve Sıvı Yağlar, Şeker ve Şekerli Ürünler, Alkolsüz İçecekler, Alkollü İçecekler, Fermente Ürünler, Hazır Tüketilen Gıdalar ve Bebek Mamaları olarak özetlenebilir.
Günümüzde öne çıkan bir diğer eğilim ise organik gıdalardır. Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir. Türkiye’de yeni gelişen dondurulmuş gıda pazarı tüketim açısından dalgalı bir yapı izlerken, 2010 yılında dondurulmuş gıda sektörünün dünya büyüklüğü 218 milyar dolar olarak ölçülmüştür. Pazarın geçen 2011 yılında %4 büyüdüğü ve yaklaşık 235 milyar dolara ulaşmıştır. 2018′te ise 273 milyar doları aşacağı hesaplanmıştır. Bu yükselişte, gelişmekte olan ülkelerdeki ‘artan refahın’ etkisinin büyük olacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’de temelleri yaklaşık 30 yıl önce atılan dondurulmuş gıda pazarının sadece 2 milyar TL’yi aşan bir ciroda olmasında ülkede bugüne kadar yaşanan ‘elektrik kesintileri’, ‘süpermarket eksikliği’ ve oluşmuş ‘önyargının’ büyük etkisi bulunuyordu. Fakat bu etkiler bugün giderek ortadan kalkarak anlamını yitiriyor. Çünkü teknoloji gelişiyor, bu tür gıdaları satan market zincirleri çoğalıyor, insanların refah düzeyi artıyor hem de bilinçli hale geliyor. Türkiye’de dondurulmuş gıda sektörünün şu an için en büyük müşterisinin turizm sektörü olduğu, bu sektörün de çok ciddi geliştiğini ve turizm sektörünün öncülüğünde dondurulmuş gıda üretiminin arttığını görmekteyiz. Bu faktörlerin etkisiyle Ülkemizde Dondurulmuş Gıda Sektörü; 2011 yılı sonunda, ev dışı tüketimle birlikte pazarın büyüklüğü tonajda 381.000 tonu, ciroda ise 1 milyar lirayı bulmuştur. 2018 yılında ise 2 milyar lirayı aşmıştır. Gıda içecek sektörü bu rakam 2017 itibarıyla yaklaşık olarak ciroda ise 232 milyar lirayı bulmuştur. Türkiye’de gıda ve içecek sektörü imalat sektörü içinde en yüksek paya/değere sahip olan sektördür. 2017 yılında gıda ve içecek sektörü, Ülkemizin toplam imalat sektörü içinde 232.1 milyar TL üretim değerinden %15, 518.963 istihdamından %13, 48.122 girişiminden %12, 39.2 milyar tl yaratılan toplam katma değerden %11 pay almıştır.
…