ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÖĞR.GÖR.CUMHUR BERBEROĞLU U.ÜNİVERSİTESİ KARACABEY MYO 2010
BİR ÜRÜNÜN BELİRLİ BİR İHTİYACI KARŞILAMAK ÜZERE BİLEŞİMİNDE TAŞIDIĞI TÜM ÖZELLİKLER KALİTE OLARAK TANIMLANIR.
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
FABRİKALAR KALİTELİ SÜT TALEP EDERLER.
TÜKETİCİ İSE KALİTELİ ve SAĞLIKLI ÜRÜN İSTER
KALİTESİZ HAMMADDE İMKANSIZDIR !…
İnek Sütü Su %87,4 Kuru madde %12,6 Laktoz % 4,7 Yağ % 3,8 Protein % 3,3 Mineral Md. % 0,75 Diğer % 0,05
KALİTELİ ÇİĞ SÜTTEN SÖZ EDİLDİĞİNDE; 1. Sütte bulunan besin maddeleri ve koruyucu maddeler 2. Sütün kimyasal ve fiziksel özellikleri 3. Toplam mikroorganizma sayısı 4. Antibiyotik,deterjan ve dezenfektan gibi yabancı maddelerin bulunup bulunmadığı 5. Sütün temizlik durumu 6. Sütün tat ve kokusu DİKKATE ALINMASI GEREKİR.
KALİTELİ ÇİĞ SÜT • Sağlıklı bir hayvandan, • Sağlıklı ve temiz koşullarda elde edilen, • Kendine özgü renk, tat, yapı ve bileşime sahip, • Dışarıdan herhangi bir madde ilave edilmemiş(SU,SODA) • Bileşiminden herhangi bir madde alınmamış.(SÜT YAĞI)
KALİTELİ ÇİĞ SÜT ü Mikrobiyal Yönünden Kusursuz Olmalıdır. ü Çiğ sütün 1 mililitresinde 100.000 den çok canlı bakteri olmamalı. üÇiğ sütün 1 mililitresinde 400.000 den fazla somatik hücre olmamalıdır.
KALİTELİ ÇİĞ SÜT Sağlık Durumu Bakım ve Besleme Süt Sağımında ve İşletmeye Ulaşıncaya Kadar Uygulanan İşlemler
KALİTELİ ÇİĞ SÜT İÇİN Sağlıklı Hayvanlar Yetiştirmeyi Biliyor muyuz?. TEDAVİ EDİLEN HAYVANLARIN SÜTÜNÜ NE YAPIYORUZ ?
MİKROORGANİZMALAR • GÖZLE GÖRÜLEMEYECEK KADAR KÜÇÜK CANLILARDIR. SÜT; MİKROORGANİZMALARIN YAŞAMASI VE ÇOĞALMASI İÇİN MÜKEMMEL BİR BESİN KAYNAĞIDIR.
1 ADET BAKTERİDEN : 8 SAATTE 256 ADET 16 SAATTE 262.144 ADET 24 SAATTE 16.800.000 ADET BAKTERİ ÜRER.
Süt SOĞUTMA
Süt TAŞIMA
MEME ENFEKSİYONLARININ ÖNLENMESİNDE, SAĞIM HİJY ENİ VE SAĞIM EKİPMANININ DOĞRU KULLANILMASI ÇOK ÖNEMLİDİR
HAYVAN DIŞKISI VEYA TOZUN,SAĞIM EKİPMANI VE SAĞIM ÇEVRESİNE BULAŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN; HAYVANLARIN YEMLENMESİ,ALTLIKLARININ UZAKLAŞTIRILMASI SAĞIM ÖNCESİNDE YAPILMAMALIDIR
DAHA FAZLA ve KALİTELİ SÜT ELDE ETMEK İÇİN DOĞRU SAĞIM TEKNİĞİ Ellerinizi Yıkayın. Kirli Memeleri Yıkayın. Memeleri Dezenfekte Edin. Memeleri Kurulayın. Ön Sağım Yapın. Sağımı Yapın. Memeleri Tekrar Dezn. Edin.
Bu “Mikrop Çorbasıdır.” Yüksek Bakteri Üremesine ve Mastitise Yol Açar.
KİRLİ BEZ KOVASI TEMİZ SU KOVASI TEMİZ BEZ KOVASI
Sağımda kullanılan, süte temas eden kap ve cihazlar kullanımdan hemen sonra temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. ü Çiğ sütün süt toplama merkezlerine veya üretim tesislerine naklinde kullanılan tank veya tankerler de her sevkiyattan sonra yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. ü Çiğ süt sağımını ve ilgili işleri gerçekleştiren kişiler; uygun, temiz sağım kıyafetleri giymelidir. ü Sağımcı sağımdan önce ellerini yıkamalı,eldiven kullanmalı ve sağım boyunca temiz tutmalıdır. ü Sağımda çalışanlar; böyle bir işte çalışmalarını engelleyecek herhangi bir hastalıkları olmadığını belgelemelidirler ve 3 ayda bir portör muayenesini ve 6 ayda bir akciğer kontrollerini (Mikrofilm) yaptırmalıdırlar
• Sağım hijyenik bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Sağımdan hemen sonra süt, kalitesini olumsuz etkilemeyecek, temiz bir yerde biriktirilmelidir. • Eğer süt sağımdan sonra iki saat içerisinde 0 toplanmayacak ve günlük toplanacak ise 10 C altına, 0 günlük toplanmayacaksa (4 C ye) soğutulmalıdır. • Süt ile temas edecek sağım, toplama ve nakil için gerekli kap, makine ve tanker gibi alet ve ekipmanlar kolay temizlenebilir, insan sağlığı için tehlike oluşturmayacak veya sütün duyusal özelliklerini olumsuz yönde etkilemeyecek özellikte olmalıdır.
TARLADAN SOFRAYA YEM SOFRA (Ottan Kaşığa) BAKIM Süt MARKET BESLEME SOĞUTMA SAĞIM Süt SATIN ALMA TAŞIMA EVE TAŞIMA Süt ÜRETİM BUZ TOPLAMA DOLABI ÜRÜN TAŞIMA
ÇİĞ SÜT KALİTEMİZİ NASIL ARTTIRIRIZ?
-Sağlıklı hayvanlar yetiştiririz. -Kaliteli ve dengeli besleriz -Meme sağlığına çok dikkat ederiz. -Hijyen ve temizlik kurallarına uyarız. -Sütü sağımdan sonra en kısa sürede +4 C’ye soğuturuz.
KALİTELİ ÇİĞ SÜT
…