Site icon Foodelphi.com

Bulgur Üretiminde Renk Ayıklama ( Sorting ) Sisteminin Kullanımı

www.foodelphi.com

www.foodelphi.com

BULGUR ÜRETİMİNDE RENK AYIKLAMA (SORTING) SİSTEMİNİN KULLANIMI

Sorting Sisteminin Çalışma Prensibi
Küçük taneli katı gıda maddelerinde kullanılan renk ayıklama sisteminde temel olarak, homojen renkte, yabancı madde bulunmayan ve üretim basamaklarından kaçan yan ürünlerin renklerindeki farklılıklar baz alınarak ayrılmasında kullanılmaktadır
Renk ayıklama sistemleri
Sistem temel olarak mikroprosesör kontrol ekipmanlarının yardımı ile,yüksek hızda geçen maddeleri renklerine göre ayırmaktadır.
Elektronik renk seçme makineleri renk esasına göre çalışmaktadır.
Ayıklanacak olan ürün makine üzerine monte edilmiş bir bunkerden makineye vibratörler vasıtasıyla düzenli bir şekilde beslenmektedir.
Akış Kanalları
Hava ejektörü (tabancası)
Renk ayıklama makineleri gerekli olan ayıklama ihtiyaçlarına göre değişik model ve tiplerde üretilmektedir.
Pirinç ayıklamak için siyah-beyaz (monochromatic) ayıklama yeterli olurken kırmızı mercimek için renkli (bichromatic) ayıklama ve diğer bakliyat ürünleri içinse renk özelliğine göre seçim yapmak gerekmektedir
Renk ayıklama işleminin kırmızı mercimekte uygulanması
Bakliyatta (nohut) renk ayıklama işleminin kullanımı
Renk ayıklama sistemlerinde sıcaklık, havanın nemi, ışık, toz, süreklilik,homojen ürün boyu, ürün rutubeti, düzgün yüzey gibi faktörler sistemin verimini etkilemektedir.
Akış kanallarının yapıldığı malzeme özellikleri önemlidir. Genel olarak alüminyumdan yapılmış kanallar kullanılmaktadır ve malzeme sertleştirilmiş,pürüzsüz ve düzgün bir yüzeye sahiptir
Bulgur Üretim Hattında Renk Ayıklama (Sorting) İşleminin Kullanılabileceği
Noktalar
1. Temizlenmiş Buğdayda
Bulgur üretiminde, buğday, ön temizlikten geçirildikten sonra, pişirilip kurutulmaktadır.
Pişirilme işleminden önce, tane yıkanarak yüzeydeki toz, toprak
gibi pişirme suyu kirleticilerinden uzaklaştırılır.
Kurutma aşamasından sonra tekrar yıkanan buğday (diri bulgur), bir miktar tav verildikten sonra kepek soyucularına gönderilir. Bu esnada kepek soyulduğunda, yüzeyde pürüzlü ve unlu bir görüntü oluşur. Bu yüzey yapısı, sorting işlemi için uygun olmadığı için bu görüntünün ve unsu yapının uzaklaştırılması için hava kanallarının ve yüzey cilalamasının bu etapta yapılması gerekmektedir.
Bu işlemlerden diri bulgur geçirildikten sonra, renk farklılıklarına sahip yabancı maddeler ve kızıl taneler çok net olarak ortaya çıkmaktadır (Şekil 9).
3. Son üründe kullanımı
Tüm işlemler bittikten sonra, bulgur son üründe yeni uygulamalar ile 4 tip boya ayrılmaktadır (Pilavlık, orta, köftelik/simit, çiğköftelik boy). Boylara göre sınıflandırma işlemi yapılmadan renk ayıklama işleminin yapılması verimli sonuçlar vermeyecektir.
Tane boyunun büyük olmasından dolayı son ürün olan pilavlık ve orta boy bulgurlarda sorting işleminin kullanımı rahat olmaktadır. Fakat, kırım şekli önem arz etmektedir. Şekilsiz, farklı şekle sahip, kenarları keskin olan tanelerde yine ayırmada sorunlar meydana gelmektedir. Bu sebeple, mümkün olduğu kadar, oval (karınca baş) bulgur elde edilmesi ve homojen şekle ve de boya sahip olması gerekmektedir.
Tane kırım boyu küçüldükçe sorting işlemi zorlaşmaktadır (köftelik ve çiğ köftelik boylar). Tanelerdeki şekil değişiklikleri artmaktadır.
Dik Döner Kırma Bulgur ve Tuz Değirmeni
Kompakt Bulgur Çarpma Makinası
Renk Ayıklama Sisteminin Kullanımının Sektöre Sağlayacağı Avantajlar
Bulgurdan, kızıl tane ve diğer yabancı tohumların uzaklaştırılması olacaktır.
Bulgurun son ürün bazında kalitesinin ve ekonomik değerleri artırılmış olacaktır.
Taş ayırıcılardan kaçan küçük taş parçacıkları uzaklaştırılmış olacaktır.
Homojen renkte bulgur elde edilmiş olacaktır.
Temiz ürün elde edilmiş olacaktır.
Pazarlama konusunda firmalara kolaylık sağlayacak ve piyasalardaki mevcut bulgurlardan daha kaliteli bir ürün elde edilecektir.
Teknolojik sistemin kontrol kolaylığı açısından işletmenin rahatlığını sağlayacaktır.
Hammadde alımında esneklik sağlanabilecektir.
İnsan sağlığı için zararlı olabilecek, yabancı ot ve bitki tohumlarının uzaklaştırılmasını sağlayacaktır.
Kaynaklar

Exit mobile version