1. Bisküvinin Tanımı
Bisküvi sözcüğü kelime olarak Latince iki kere pişirilmiş anlamına gelen “biscocotus” sözcüğünden türetilmiştir.
Bisküvi , Türk Standartları Enstitüsü’nün yayınladığı 2823 no’lu standarda göre , unun içine kabarmayı sağlayıcı maddeler , şeker , tuz , yağ ve gıda maddeleri ile ilgili tüzükte izin verilen diğer maddelerden bir veya birkaçı katıldıktan sonra su ile yoğrularak tekniğine uygun bir biçimde işlenmesi , şekil verilmesi ve pişirilmesi sonucunda elde edilen bir unlu mamuldür.
Bisküvi Sanayii , Birleşmiş Milletler yayını olan “Bütün Ekonomik Faaliyetlerin Uluslar arası Standart Sanayii Tasnifi ve İndeksleri” nde 311/7 numarada yer almıştır. Bu sanayiye dahil fabrikalarda sade , kremalı bisküvi , bazılarında kremalı gofret , çubuk kraker çeşitleri üretilmektedir. Bu sanayiinin üretmiş olduğu ürünler 19.05 gümrük tarife numarası adı altında toplanmakta ve belirli oranlarda kakao katılmış veya katılmamış pastalar , bisküviler ,kekler ve diğer fırın mamullerini (19.08.23 hariç) kapsamaktadır.
Bisküvi adı altında toplanan ürünlerin çok çeşitli olmakla birlikte , içlerindeki tuz ve şeker durumlarına göre çeşitlere , sade ve katkılı oluşlarına göre de tiplere ayrılmaktadır. Buna göre bisküvi şekerli , tuzlu (kraker) , kremalı , kepekli (diyet) , vitamin ve mineral katkılı , kaplamalı (marshmallow-çikolatalı) vb. gruplara ayrılmaktadır. Bunların da kendi aralarında muhtelif şekil ve tipte olanları mevcuttur. Ayrıca teknolojik açıdan bisküviye benzemese de , bisküvi fabrikaları tarafından oldukça fazla üretilen gofretler de bu sistematiğe dahil edilmiştir.
…