Site icon Foodelphi.com

Beslenme Standartlarının Yükseltilmesi ve Lifli Gıdalar Görüş Bildirisi

www.foodelphi.com

www.foodelphi.com

BESLENME STANDARTLARININ YÜKSELTİLMESİ VE LİFLİ GIDALAR GÖRÜŞ BİLDİRİSİ

i. Sağlıklı Beslenme

ii. Sağlıklı ve Dengeli Beslenme İçin Besin Dağılım Önerisi

iii. Lifler

iv. Liften zengin besinler ve içerdikleri lif oranları

v. Lif konsantreleri

vi. Günlük lif gereksinimlerini karşılayan diyet örneği

Lifler

Sebze, meyve ve nişastalı gıdalarda bulunan lifler barsak sağlığının korunması ve kabızlığın engellenmesinde çok önemlidir. Sağlığın korunması için günde en az 25 gram lif (diyet posası) tüketilmelidir.Lifler (diyet posaları); besinlerin bir bileşeni olarak insan vücudunun sindiremediği ve kan dolaşımına emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara verilen isimdir. Beslenmeyle alınan lifler; vücutta çözünen, çözünmeyen, dost bakterilerce fermente edilen ve edilmeyenler olarak gruplandırılmaktadır.

Beslenmede her tipten lifin alınması önerilmektedir. Lifler vücutta hem sağlıklı yaşamın sürdürülmesi ve bazı hastalıklardan korunmada, hem de bazı hastalıkların tedavisinde önem taşımaktadır. Lifler ince barsakta sindirilmeden kalın barsağa geçer, dışkı kütlesinin artmasını ve dışkının barsakta daha hızlı seyretmesini sağlarlar. Liften fakir beslenme dışkılama sıklığı ve dışkı miktarını azalırken, liften zengin beslenme tam ters etki sağlamaktadır. Lifler, suyu bünyesinde tutarak bağırsaklardaki atıkların yumuşamasına ve genişlemesine yardımcı olarak atık maddelerin sindirim sisteminden daha hızlı ve daha kolay geçmesini sağlayarak kabızlığı ve ilişkili basur (hemoroit) gibi rahatsızlıkları önler. Ayrıca ishal durumunda da, sıvı dışkıdan su çekilmesini sağlayarak ishale karşı da koruma sağlar. Beslenmeyle alınan lifler; besin emilimini, karbonhidrat ve yağ metabolizmasını, dışkı hacmini ve ağırlığını, barsak yapı ve bariyer fonksiyonunu ve bağışıklığı etkiler. Kalın barsakta dost bakteriler tarafından kullanılarak yararlı besin öğeleri üretilmesini sağlarlar, bunlar da vücut tarafından emilerek enerji kaynağı olarak ve vücut metabolizmasında kullanılır.


Kaynak: http://saglikliturkiye.org/modules/yayinlar/datafiles/LifliG%C4%B1dalarG%C3%B6r%C3%BC%C5%9FBildirisi-2016-06-23.pdf

Exit mobile version