Site icon Foodelphi.com

Bal

www.foodelphi.com

www.foodelphi.com

Bal

Bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarların veya bitkilerin canlı kısımlarından yararlanarak bazı eşkanatlı böceklerin salgıladığı tali maddelerin bal arıları tarafından toplanması, vücutlarında bileşimlerinin değiştirilip petek gözlerine depo edilmesi ve buralarda olgunlaşması sonucunda meydana gelen tatlı bir üründür.

Balın İçeriği

Balda
% 16-18 su

% 35-40 fruktoz

% 30-35 glikoz

% 7-10 maltoz

% 1-2 sakkoroz

% 0.2 kül, bulunmaktadır.

Ayrıca balda K, S, Cl, Ca, P, Mg, SiO, Cu, I, Fe ve Zn mineralleri ile B, C, E ve K vitaminleri, enzimler, aminoasitler, hormonlar, bakterisit ve bakteriostatik maddeler bulunmaktadır. Bu içeriği ile bal, mikrop öldürücü ve antibakteriyel etkiye sahiptir.

Nektar toplayan bir arı günde 10-24 sefer yapmakta ve her seferinde bal midesinin alabildiği (70-85 mg) nektarın yaklaşık 40-50 mg’nı koloniye getirebilmektedir.
Bir işçi arının petek gözünü nektarla doldurması için 60 kez bal midesini nektar ile doldurması, bal midesini bir kez doldurması için 1000-1500 yonca çiçeğini ziyaret etmesi gerekmektedir.

Bal Hasat Zamanı

Peteklerin en az 2/3’ü bal arıları tarafından sırlandığı zaman petekler hasat edilebilir demektir. Daha önce hasat yapıldığı takdirde balda su oranı yüksek olduğu için balın kalitesi düşmektedir. Petekli ballar doğrudan pazara sunulabileceği gibi çeşitli şekillerde ambalajlanarak da pazarlanabilir.

Süzme bal, petekli balların santrifüjlü bal süzme makinesinde hasadı ve dinlendirilmesi sonucunda elde edilir, ambalajlanarak pazara sunulur.

Balın Saklanması

Balın en ideal saklama sıcaklığı 110C’dir. Bal 450C’den yüksek sıcaklıklarda ısıtılmamalıdır. Aksi durumda balda HMF düzeyi yükselecektir. Bal bu sıcaklığın üzerinde ısıtıldığı takdirde tüketilmeyerek imha edilmelidir.

Exit mobile version