ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ
AMBALAJ ATIKLARI Hangi Atıklar Kaynağında Ayrı Biriktirilmeli? Kağıt ve Karton Gazete ve Dergiler Metal Kutular Cam Şişe ve Kavanoz Plastik Şişe ve Kavanozlar Plastik Torbalar Meşrubat ve içecek Kartonları
AMBALAJ ATIKLARI 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 23. maddesi gereği; Apartman, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, oteller, lokantalar, büfeler, şehirlerarası otobüs terminalleri, demiryolu istasyonları, limanlar, sağlık kuruluşları, spor kompleksi, marketler, satış noktaları, iş ve alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi ambalaj atığının oluştuğu benzeri yerler, ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı olarak biriktirmek ve Belediyenin toplama sistemine verilmek üzere hazır etmekle yükümlüdürler.
Hangi Atıklar Kaynağında Ayrı Biriktirilmeli? Kağıt-Karton Gazete, Dergi ve Mecmualar, Defterler, Kitaplar, Kataloglar, Prospektüsler, Kartonlar, Formlar, Bilgisayar Kağıtları, Sigara Paketi Kağıtları, Plastik İçermeyen Bisküvi, Sakız vb. Kağıtları, Not Kağıtları, Kağıt Torbalar Camlar Kapaksız cam şişeler. Cam su bardakları, sürahi, vazo vb. Cam kavanozlar.
Hangi Atıklar Kaynağında Ayrı Biriktirilmeli? Metaller Alüminyum İçecek Kutuları, Alüminyum Folyolar, Konserve Kutular, Mutfak Malzemeleri (Çatal, Bıçak, Tencere, Çaydanlık) Plastikler Plastik Süt ve Ayran Kutuları, Plastik Torbalar, Plastik Meşrubat Şişeleri, Şampuan, Deterjan, Yoğurt Kapları
Hangi Atıklar Kaynağında Ayrı Biriktirilmeli? Kompozit Farklı oranlarda kağıt, plastik ve alüminyumdan oluşan, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlar kompozit ambalajlardır. Süt ve meşrubat kutuları, çorba ambalajları, kahve ambalajları vb.
UYGULAMA Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereği hazırlanan Yönetim Planı kapsamında belirlenen bölgelerde kapıdan kapıya bilgilendirme çalışmaları düzenlenmektedir. Bilgilendirme çalışması esnasında apartman giriş kısmına (herkesin görebileceği bir alana), ambalaj atıklarının periyodik toplama gününü belirten bir AFİŞ yapıştırılmaktadır.
UYGULAMA Bilgilendirme aşamasında, öncelikli olarak, yönetici ve apartman görevlisine bilgilendirme yapılmakta daha sonra tüm katlar dolaşılarak, tüm bina sakinlerine broşür ve poşet bırakılmakta, toplama günü belirtilmektedir. q Toplama gününde, biriktirilen ambalaj atıkları toplu bir şekilde apartman giriş kısmında, sığınakta ya da merdiven altı uygun bir alanda görevlilere verilmek üzere hazır edilmektedir.
UYGULAMA Halkı teşvik etmek amacıyla, apartman giriş kısmına temsili kutular bırakılmaktadır. Ancak yeterli olmadığından binalarda, tıpkı evsel çöp konteyneri gibi, ambalaj atıkları için ek bir konteyner almaları, hem temizlik hem de atıkların toplanması aşamasında daha uygun olmaktadır.
UYGULAMA Kumbaralar Dış mekanlarda,okullarda,sokak,cadde vs. yerlerde kullanılan toplama yöntemidir. 4 Gözlü Kumbara Çaça Kumbara Büyükşehir Kumbarası
UYGULAMA Evlerde ve işyerlerinde biriktirilen ambalaj atıkları belediye araçları tarafından toplanarak, Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrıştırma İstasyonuna getirilmekte, burada ayrıştırılmakta ve buradan geri dönüşüm tesislerine gönderilmektedir.
GERİ DÖNÜŞÜM Geri Dönüşüm ile; Atık miktarı azalır. Düzenli depolama alanlarının kullanım ömrü uzar. Doğal kaynaklarımız korunur. Enerji tasarrufu sağlanır. Ekonomiye katkı sağlanır. TEŞEKKÜRLER..
…